Skrivena lista koja pokazuje šta sve Google zna o vama: Evo kako je pogledati

IT 21. jul 202223:03 > 22. jul 2022 06:05
Podeli:
Foto: rvlsoft / Shutterstock

Google sakuplja mnogo informacija o svojim korisnicima i veliki deo se, na svu sreću, može videti.

Kompanija prati svaki naš korak u realnom životu i na internetu. Beleži stvari koje pretražujemo, šta gledamo, šta nam se dopada, šta ne. Pored toga, Google beleži lokaciju, putanje kojima se krećemo i koliko se dugo zadržavamo na nekom mestu.

Pročitajte još

Na svu sreću, veoma je lako proveriti koje sve podatke Google sakuplja, a informacije je moguće obrisati, preuzeti ili sprečiti buduće sakupljanje.

Sve ove informacije se se mogu naći na Google kontrolnoj tabli.

Kontrolna tabla pokazuje sve podatke koje je kompanija sakupila: od lokacija, preko lozinki, video snimaka koje smo lajkovali, mesto stanovanja, posla, kontakata, knjiga koje smo pročitali i drugo. Podaci su kategorisani po uslugama i za svaku ponaosob možete obrisati podatke.

Pored kontrolne table, postoji i lista profilisanja za oglašivače koju možete pogledati ovde (da biste pristupili listi morate biti prijavljeni na svoj Gugl nalog). Ova detaljna lista, koju je takođe moguće pauzirati, sakuplja detalje o vašoj ličnosti i na taj način lakše procenjuje koje reklame treba da vam prikazuje.

Kako obrisati podatke?

Dve stvari koje najviše brinu korisnike su beleženje aktivnosti na internetu i telefonu, kao i praćenje lokacije u realnom vremenu.

Kako obrisati istoriju lokacija na nalogu?

1. Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy);

2. Zatim nađite „Podešavanja istorije“ i odaberite „Istorija lokacija“;

3. Na dnu ćete naći opciju „Upravljajte istorijom“;

4. Kada odaberete opciju otvoriće vam se mapa sa istorijom lokacija. U donjem desnom se može naći piktogram kantice za smeće. Kliknite na nju, prihvatite uslove korišćenja i odaberite „brisanje istorije lokacija.“

Kako obrisati aktivnosti na internetu i telefonu?

1. Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy);

Možda vas zanima

2. Nađite „Podešavanja istorije“. U tom delu postoji nekoliko opcija;

3. Odaberite – Moje aktivnosti. U aktivnostima možete videti sve svoje pretrage na Google pretraživaču, Jutjub snimke koje ste odgledali, kao i aktivnosti aplikacija na vašem telefonu;

4. Ove podatke možete obrisati tako što ćete iz menija sa leve strane odabrati „Izbriši aktivnosti“. Zatim „Oduvek“, onda ponovo „Izbriši“.

To je to, obrisali ste sve sačuvane aktivnosti koje Google ima o vama. U sklopu podešavanja takođe možete sprečiti da Google u budućnosti sakuplja podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Kako sprečiti prikupljanje podataka?

U sklopu podešavanja takođe možete sprečiti Google da u budućnosti sakuplja podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

1. Kao i kod prethodna dva uputstva, Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy).

2. U sklopu izdvojenog dela „Podešavanja istorije“ možete odabrati neku od opcija i pauzirati sakupljanje.

Foto: Skrinšot/ nova.rs

Čak i ako isključite istoriju lokacija, ovo ne znači da Google više ne zna gde se nalazite. Nedavni izveštaji pokazuju da Google može da prati vašu lokaciju bila ona uključena ili ne. Ovakve podatke kompanija prikuplja koristeći Wi-Fi mrežu i druge bežične uređaje u vašoj blizini.

Kada su u pitanju istorija pretrage i aktivnosti na vebu, moguće je u potpunosti obustaviti svako buduće sakupljanje podataka.

***

BONUS VIDEO: Ransomver - hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar