Foto:Shutterstock/Mathieu LE MAUFF

Nakon prošlogodišnje onlajn verzije najpopularnijeg sajma elektronike na svetu, face iz sveta tehnologije su se ponovo vratile na scenu.

Zbog povećanog broja infekcija novog soja korona virusa, mnoge kompanije su se ponovo odlučile samo da prisustvuju samo u digitalnom formatu. Čak 42 kompanije su otkazale prisustvo, a svi mediji su izveštavali o sajmu na daljinu.

Bez obzira na otežavajuće okolnosti, kompanije su uspele da predstave inovacije i neke koncepte za budućnost. U ovom članku ćemo izdvojiti nekoliko najzanimljivijih.

1. Automobil koji menja boju

BMW je na ovogodišnjem sajmu elektronike impresionirao gledaoce svojim novim BMW iX Flow automobilom.

Ovaj automobil može u trenutku promeniti boju cele karoserije. Izgled ovog automobila je oduševio mnoge, ali promena boje nema samo estetsku svrhu.

Pored estetske, promena boje nudi i neke praktične primene. Poput prikazivanja poruka o statusu punjenja ili treperenja ako automobil ne možete naći na punom parkingu. Vidimo mnogo razumnih slučajeva upotrebe“; istakla je Stela Klark, vođa projekta BMW iX Flow.

2. Savitljivi laptop

Asus je ove godine predstavio savitljivi laptop. Nalik na nove savitljive telefone poput samsungove fold serije uređaja.

Ovaj uređaj i izgleda kao savitljivi telefon veličine 17 inča.

Čak i tastaturu možete odvojiti od uređaja kada god poželite i koristiti ga kao ogroman tablet. Tastatura se kači za laptop uz pomoć magneta i pokriva polovinu ekrana.

Ipak, ovu vrstu proizvoda i dalje treba posmatrati kao zanimljivi prototip i ništa više od toga. Za sada nije jasan sam kvalitet izrade, kao ni da li je ova inovacija zapravo nekom korisna.

3. Intel Alder Lake procesori

Intel je najavio dvanaestu generaciju „alder lake“ procesora za laptope. Kompanija obećava bolje performanse u odnosu na eplove M1 Max čipsete zbog povećanog broja jezgara.

Međutim, Intel ništa nije rekao o efikasnosti i trajanju baterije. Najveća prednost eplovih M1 čipseta jeste kombinacija neverovatnih performansi sa najboljim trajanjem baterije na tržištu.

Ove godine je ipak nešto interesantniji bio rival AMD.

4. AMD Ryzen 6000 i 7000 procesori

AMD je na ovogodišnjem sajmu najavio čak 30 novih proizvoda.

AMD Ryzen 7000 za dekstop računare, novi Ryzen 7 5800X3D gejming procesor, kao i Ryzen 6000 seriju procesora za laptope.

Pored novih procesora, kompanija je najavila i novu Zen4 arhitekturu. Procesori na ovoj arhitekturi bi trebalo da budu dostupnije kasnije ove godine.

5. Samsung Galaxy S21 FE

Samsung je ove godine predstavio novi Galaxy S21 FE. Specifikacije uređaja možete pogledati ovde.

„FE“ je skraćenica za izdanje za fanove. Ova praksa postoji od modela Galaxy S20 gde se samsung trudi da sasluša želje svojih korisnika i inkorporira ih u jedan pristupačniji paket.

Uređaj je dosta sličan originalnom S21 uz par odstupanja koja za redovne korisnike i nisu od velikog značaja.

Ali ono što jeste od značaja je niža cena od samo 699 evra.

6. Nove tehnologije ekrana

Mini LED, micro LED, Neo QLED, OLED EX su neke od tehnologija najavljene ove godine.

Neke od njih nisu nove, ali jesu unapređene. Npr. OLED EX može prikazivati boje bez filtera koji tradicionalni OLED ima. U praksi ovo znači svetlije boje i bolji kontrast.

Možda vas zanima

Mnoštvo novih displej tehnologija je sve više zbunjujuće. Postaje sve teže razlikovati prednosti i mane određene tehnologije i nije jasno koja će se zadržati na duže staze.

Mada, ove inovacije više govore o budućnosti ekrana nego o sadašnjosti.

Soni je ove godine otišao i korak dalje novom kamerom za TV. Ova kamera će pratiti gde se nalazite u sobi i na osnovu toga prilagođavati zvuk za najbolje iskustvo.

7. Specifikacije OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 Pro najavljen na CES 2022 će biti prvi flegšip ove godine.

Za razliku od svetlećih automobila i savitljivih laptopa, OnePlus donosi nešto sigurnije i skromnije inovacije. Reč je o standardnom flegšipu za 2022 čiji izgled specifikacije možete pogledati ovde.

Jedna od zanimljivosti ovog telefona jeste brzo punjenje od 80W. Ovako punjenje bi trebalo da obezbedi punu bateriju za svega 30 minuta.

Kad ste već tu: