Foto: Ascannio / Shutterstock

„TikTok nije samo video aplikacija. To je vuk u jagnjećoj koži.“

Ovo je Brendar Kar, komesar američke savezne Komisije za komunikacije (FCC), napisao u tvitu zajedno sa kopijom pisma koju je poslao Eplu i Guglu. On od ovih kompanija zahteva da uklone TikTok aplikaciju iz svojih digitalnih prodavnica.

Kar se poziva na iveštaj Bazfida koji tvrdi zaposleni u Bejtdensu, matičnoj kompaniji TikToka čije je sedište u Kini, pristupaju privatnim podacima korisnika u SAD. Oni su došli do 80 audio snimaka u kojima zaposleni u Bajdensu svedoče o inženjerima u Kini koji imaju pristup podacima američkih korisnika između septembra 2021. i januara 2022. godine.

„Tiktok nije samo video aplikacija. To je vuk u jagnjećoj koži. Aplikacija prikuplja osetljive podatke kojima Peking ima pristup. Zamolio sam Gugl i Epl da uklone aplikaciju sa svojih digitalnih prodavnica“, navodi komesar u tvitu.

Kar je u pismu naveo izveštaje koji ukazuju da aplikacija može da zaobiđe Android i iOS sisteme zaštite i pristupi osetljivim podacima korisnika. On je naveo i to da je Tiktok tokom 2021. morao da isplati 92 miliona dolara za reševanje nekoliko desetina tužbi koje kompaniju terete za prikupljanje ličnih podataka bez saglasnosti korisnika.

Foto:Shutterstock

„Sasvim je jasno da Tiktok predstavlja neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost jer se njegovo obimno prikupljanje podataka kombinuje sa neispitanim pristupom Pekinga tim osetljivim podacima“, navodi u pismu.

On Guglu i Eplu daje rok do 8. jula da odgovore i da, ukoliko odbiju, daju jasno obrazloženje za donošenje svoje odluke.

Epl i Gugl još uvek nisu odgovorili na pismo, a iz TikToka kažu da je izveštaj obmanjujući.

Pročitajte još

„TikTok, kao i druge svetske kompanije, ima inženjerske timove širom sveta. Mi koristimo kontrole pristupa kao što su šifrovanje i bezbednosni nadzor da bismo zaštitili korisničke podatke, a proces odobravanja pristupa nadgleda naš bezbednosni tim sa sedištem u SAD. Našim inženjerima van SAD, uključujući Kinu, se može odobriti pristup podacima američkih korisnika samo pod strogim kontrolama“, piše u saopštenju TikToka.

Bazfid u svom saopštenju tvrdi da „kategorički stoji iza izveštaja u kom se navodi da zaposleni u TikToku u Кini imaju pristup podacima korisnika mnogo češće nego što se mislilo, kao i da im je drago što je TikTok to i sam potvrdio u sopstvenoj izjavi.

Američke vlasti su godinama zabrinute da pristup kineske vlade podacima korisnika može ugroziti nacionalnu bezbednost, ali da li će Karova molba uspeti – neizvesno je.

***

BONUS VIDEO: TikTok nacionalizam: Mladi se obračunavaju, organizatori zarađuju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Svi komentari (2)