Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od nasilnih demonstracija u kojima je policija upotrebila velike količine suzavca prošlo je osam dana. Protesti polako jenjavaju, a konačan broj onih koji su uhapšeni u pet dana nasilja i dalje nije poznat. Na pitanje koliko je ukupno demonstranata uhapšeno policija ćuti, kao i četiri suda pred kojima su procesuirani privedeni, kojima je posle priznanja krivice određena zatvorska kazna, pritvor ili su pušteni da se brane sa slobode.

Pojedini uhapšenih su već pušteni pošto je Apelacioni prekršajni sud ukinuo presude prema kojima su osuđeni na zatvorske kazne od 30 do 90 dana, ali odgovora na pitanje koliko je ljudi ukupno uhapšeno i dalje nema.

Nova.rs se obratila MUP-u sa pitanjem koliko su, tokom neprijavljenih protesta i nasilja na ulicama Beograda u periodu od 7. do 12. jula ove godine, uhapsili osoba koje su napale pripadnike MUP-a i uništile državnu i gradsku imovinu, kao i  koliko je privedenih bilo u drugim gradovima Srbije, poput Novog Sada i Kragujevca zbog napada na policiju i nasilja. Ovo pitanje je za sad ostalo bez odgovora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Informacije o broju privedenih su oprečne ili nejasne.

Direktor policije Vladimir Rebić oglasio se 9. jula saopštenjem da su tokom protesta održanog 8. jula procesuirane 153 osobe. Ostalo je nejasno da li se ta cifra odnosi samo na Beograd ili su uključeni i Novi Sad i Kragujevac.

U drugoj izjavi, objavljenoj 11. jula, direktor policije navodi da je, u sukobima sa organima reda tokom protesta 10. jula, uhapšena 71 osoba, što je ujedno i jedini podatak koje je šturo saopštio MUP.

Međutim u medijima se pominje i cifra od 112 osoba i to za dešavanja 8. i 9. jula.

Za 11. jul se navodi da je u manjoj akciji uhapšeno dvoje ljudi, ali od tada ništa. Čak i sedam dana od početka protesta tačan broj ostaje nepoznanica.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Interesantno je i da se 6. jul navodi kao dan kad su održane demonstracije, kao i da su tada privedene 22 osobe. Od tog broja, deset je oslobođeno u skraćenom postupku, a 12 će biti procesuirano u redovnom prekršajnom postupku, rekla je tada za Tanjug predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.

Isto pitanje upućeno je na adrese tri osnovnog suda i Višeg suda: “Koliko su, od ukupnog broja privedenih, procesuirali? Koliko se od tog broja njih nalazi u pritvoru, koliko je osuđeno na zatvorske kazne, a koliko je pušteno da se brani sa slobode?”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedni odgovor koji je stigao na adresu portala Nova.rs je iz Višeg suda, odakle nam je rečeno da ćemo tražene infromacije dobiti tek od 16. jula kad se portparol vrati sa godišnjeg odmora i da nas mole za razumevanje.

Odgovor ostalih sudova do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar