Podeli:
Milan Beko i Maja Adrovac Foto:E-Stock/Miloš Rafailović/Nemanja Jovanović

Nakon što je Apelacioni sud pravosnažno oslobodio krivice Maju Adrovac (37), kojoj se poslednjih pet godina sudilo za pomaganje u slučaju pokušaja ubistva biznismena Milana Beka, džepovi poreskih obveznika Srbije mogli bi da budu ispražnjeni za milionski iznos, ukoliko ova Beograđanka, s punim pravom, odluči da tuži državu zbog duševnog bola i neosnovanog pritvora u kome je provela punih 11 meseci. Iako je još od hapšenja Adrovčeve, stručnoj, ali i laičkoj javnosti bilo jasno da je njena krivica u ovom slučaju krajnje upitna, ministra policije kao i njegove službenike to nije sprečavalo da javnost neumorno ubeđuju kako su uspešno rasvetlili ovaj slučaj, iako su, i nakon šest godina, osnovna pitanja ostala bez odgovora - ko su nalogodavac i drugi atentator, kao i koji je motiv ovog zločina.

Foto:Nemanja Jovanović

Pišu: Ivan Milićević – Tanja Milovanović

Nakon punih pet godina od hapšnja, Adrovčeva je uspela da dokaže svoju nevinost i sruši navode optužnice, po kojima je, u svojim rukama, držala metke, koji su potom stavljeni u pištolj i ispaljeni u biznismena Milana Beka, kog su dvojica napadača izrešetali pred kućom u Ulici Andre Nikolića na Senjaku, u novembru 2014.

Ukoliko bude tužila državu zbog neosnovanog pritvora, ali i duševnog bola i nematerijalne štete koja joj je naneta tokom petogodišnjeg posupka, Adrovčeva bi svaki dan neosnovanog pritvora mogla da naplati i po 50 evra. Kad se to sabere sa 11 meseci, ukupan iznos mogao bi da dostigne čak dva miliona dinara.

Da li će Adrovčeva podneti tužbu protiv države nije još uvek mogao zvanično da potvrdi ni njen branilac, advokat Dalibor Katančević.

“Zadovoljni smo što je konačno stavljena tačka na agoniju koju je preživela Maja Adrovac. Ne znam da li će tražiti odštetu, ali imajući u vidu kroz šta je sve pošla ovih godina, odšteta je namanje što joj ova država duguje. Ja ću je svakako savetovati da naplati svaku svoju suzu i svaku suzu svoje dece, ali će konačna odluka svako biti njena”, kazao je Katančević za Nova.rs.

Pročitajte još:

Podsetimo, dokaz kojim je tužilaštvo raspolagalo i koji je bio dovoljan da je drži na optuženičkoj klupi sve ovo vreme, bio je njen DNK materijal, koji je pronađen na ispaljenim čaurama. Tokom prvog suđenja, sudski veštak je naveo da je ovaj trag bilo moguće naneti i sekundarnim putem, odnosno da je njen biološki materijal možda naknadno podmetnut na ispaljenim člaurama. U prilog tome išlo je i njeno zapanjujuće svedočenje tokom suđenja, a koje je sve prisutne u sudnici uznemirilo i u najmanju ruku ostavilo bez teksta.

“Nekoliko dana uoči hapšenja, bila sam sa decom u “Mek Donalds” restoranu. U trenutku kada smo polazili, u ruci sam držala poslužavnik sa ostacima hrane i ambalažom koju sam htela da istresem u kantu za đubre. Iznenada se preda mnom pojavila jedna žena koja mi je uzela poslužavnik i rekla da će ga ona istresti u kantu. Uzela mi je tacnu i ja sam se okrenula da izađem sa decom. U trenutku sam pomislila da nije možda gladna i da je zbog toga htela da uzme naše ostatke. Okrenula sam se da je pitam da li želi da joj kupim nešto da pojede, ali je ona u sekundi nestala”, ispričala je tada Adrovac pred sudom.

Sve to dovelo je do oslobađajuće presude, da bi u ponovljenom postupku veštak demantovao sebe samog i tvrdio da njen DNK ipak nije mogao biti prenet sekundarnim putem. Uprkos ovom pokušaju preokreta, Viši, a potom i Apelacioni sud je pravosnažno oslobodio Adrovčevu, dok će se Aleksandru Zdravkoviću, kom se sudilo zajedno sa njom i koji je optužen da je neposredni izvršilac napada, suditi ponovo.

Foto: MUP/N1/Arhiva

Zdravković, koji je inače označeni pripadnik “zemunskog klana”, uhapšen je u Belgiji u trenutku kada je Adrovčevoj trebalo da otpočne ponovoljeno suđenje. On je optužen da je neposredni izvršilac pokušaja ubistva, ali je on to na suđenju negirao.

Ivan Adrovac Foto:MUP Srbije

Posebnu pažnju javnosti sve vreme izazivao je Majin suprug Ivan Adrovac, označeni pripadnik razbojničke bande “Pink panter”, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Švajcarskoj. Iako se o njemu i njegovoj umešanosti u ovaj slučaj dosta spekulisalo, on do danas nije zvanično doveden u vezu sa pucnjavom na Senjaku.

Viši sud je nameravao da Ivana Adrovca sasluša kao svedoka putem video-linka, ali se na kraju od toga odustalo zbog “neprihvatljivih zahteva švajcarskog pravosuđa”.

Komentari

Vaš komentar