Podeli:
Ilustracija Foto:Shutterstock

U Srbiji je od proglašenja epidemije koronavirusa evientirano više slučajeva samoubistava, na šta su još na početku krize upozoravali brojni stručnjaci, tvrdeći da porast suicida može nastupiti kao direktna posledica vanrednog stanja i socijalne izolacije. Koliko je tačno samoubistava evidentirano od 15. marta, portal Nova.rs pokušao je da sazna u MUP, ali su čak dva pisana zahteva koja smo upitili Birou za saradnju sa medijima, ostala bez odgovora.

Redakcija se prvi put u vezi sa ovom temom obratila pisanim zahtevom Birou za saradnju sa medijima još pre dve nedelje, tačnije nakon ukidanja vanrednog stanja. Pošto je odgovor izostao, novinari su posle nekoliko dana ponovo kontaktirali Biro, gde im je usmeno rečeno da nemaju informaciju o tačnom broju suicida.

“To će ići malo teže, jer samoubistvo nije krivično delo” poručili su iz Biroa u telefonskom razgovoru, a potom zatražili da ponovo pošaljemo mejl sa pitanjima. Odgovor, međutim do danas nismo dobili.

Dobrivoje Radovanović, Foto:Medija centar Beograd

Da li MUP uopšte poseduje informaciju o tačnom broju samoubistava ili se tom statistikom bavi neka druga institucija, portal Nova rs. upitao je kriminologa Dobrivoja Radovanovića, a njegov odgovor bio je izričit.

“Naravno da policija vodi takvu evidenciju i naravno da samo oni mogu da vam daju takav podatak. Očigledno neće da vam daju tu informaciju jer im to ne ide u prilog”, kazao je Radovanović.

Foto:Shutterstock

Tokom 52 dana vanrednog stanja, a posebno nakon ukidanja, u medijima su se više puta pojavljivale vesti o samoubistvima, koja zasigurno nisu i jedini evidentirani slučajevi.

Krajem aprila Slobodan N. (79) izvršio je samoubistvo u Beogradu, kada je u sebe ispalio patronu iz lovačke puške. Telo je pronađeno na travnjaku ispod pasarele u Dunavskoj ulici, a pored njega je bila puška.

Potom je žena skočila sa petog sprata zgrade koja se nalazi na raskrsnici Mileševske i Hadži Ruvimove ulice na Vračaru. 

U okolini Niša početkom maja jedna žena je počinila samoubistvo. Uzela je bolovanje iz firme u kojoj je radila i oduzela sebi život. Zatim,  J. M. (45) se bacila pod kamion ispred petlje Vrčin.

Foto:Shutterstock

Krajem marta u Nemanjinoj ulici u Čačku odigrala se prava drama, kada je muškarac srednjih godina zapretio da će skočiti sa svoje terase, ukoliko ga hitno ne testirajuna prisustvo korona virusa. Početkom aprila je mladić (21) pokušao da skoči s mosta na Čukarici.

Inače, statistika u Srbiji kaže i da je nakon poplava koje su 2014. godine zadesile našu zemlju zabeležen porast broja izvršenih samoubistava, ali i nakon ratnog stanja koje je na našoj teritoriji bilo proglašeno 1999. usled NATO bombardovanja.

Komentari

Vaš komentar