Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Redakciji portala Nova.rs javio se čitalac Emil Šaćiri sa nesvakidašnjim problemom, u kojem se zatekao nakon što je avgusta 2018. godine izgubio ličnu kartu. Kako navodi, gubljenje dokumenta uredno je prijavio u policijskoj stanici Savski venac u Beogradu, mislići da je time problem rešio, međutim dodatne muke nastale su nakon što je avgusta prošle godine na njegovu adresu stigla kazna za neplaćenu vožnju gradskim prevozom, ali i pretnja da će, ukoliko je ne plati, otići u zatvor.

Šaćiri u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je njegova agonija počela avgusta 2019. godine, kada je stigla prva kazna od BusPlusa, gde piše da mora da plati određeni iznos novca ili će mu, u suprotnom, ona biti zamenjena zatvorskom. Prema njegovim rečima, ubrzo je čitavo klupko počelo da se odmotava, pa je tako saznao da, pored pristigle, ima još 12 neplaćenih kazni.

“Ja sam 2018. godine izgubio ličnu kartu, čiji sam nestanak uredno prijavio u PS Savski venac i imam njihovu potvrdu za to. Problem je nastao prošle godine kada mi je na adresu stigla kazna od BusPlusa, gde piše da platim određeni novac ili da idem u zavor. To mi je izrazilo sumnju, nakon čega sam na sajtu za neplaćene kazne proverio i video da ih imam još 12. Na tim kaznama je nepoznata osoba koristila moju staru ličnu kartu, a gde se vidi i broj te stare”, kaže Šaćiri za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Kako navodi, odmah nakon prijema prve kazne, otišao je u PS Savski venac i obavestio nadležne organe o spornoj situaciji, međutim, tamo su mu rekli da “ne brine”.

“Rekli su mi da sa potvrdom, koju su mi oni izdali o nevažećoj ličnoj karti, ne moram ništa da brinem i da, na svaku kaznu koja mi stigne, u žalbi pokažem njihovu potvrdu i da će sve biti u redu. Takođe, bio sam i u komunalnoj policiji i objasnio im ceo slučaj, međutim, oni su rekli da nisu nadležni da ispitaju šta se desilo, te da to proverim sa sudom i BusPlusom. U BusPlusu mi nisu dali nikakav odgovor. U međuvremenu sam angažovao advokata jer se stvar zakomplikovala. Svaku žalbu koju sam uložio Prekršajnom sudu povodom pristiglih kazni, a sa svim dokazima o mojoj nevinosti, odbijena je, jer navodno, ni oni nisu nadležni da ispitaju slučaj. Takođe, nije mi ni rečeno ko je nadležan”, ističe naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kako Šaćiri kaže, tokom jučerašnjeg dana na adresu njegove kuće stiglo je još jedno rešenje u kojem se navodi da se u roku od osam dana od prijema, javi sudiji radi upućivanja na izvršenje zatvorske kazne. U rešenju se navodi da mu se neplaćena kazna od 6.000 dinara zamenjuje sa šest dana zatvora. Odnosno, svaki dan u zatvoru zamenjuje se sa 1.000 dinara kazne.

Šaćiri za naš portal navodi da je dosad “kucao na sva vrata”, ali da nigde nije naišao na odgovor koji bi rešio njegove probleme nastale usled gubljenja lične karte.

“Tih 13 kazni, za koje me terete, počinjene su u vremenskom periodu od avgusta do decembra 2018., odnosno nakon gubljenja moje lične karte. Dosad mi je stiglo nekoliko na kućnu adresu u kojima se traži da ih platim, ili ću biti poslat u zatvor. Jednu kaznu sam platio 8. januara ove godine, na nagovor advokata, samo da ne bih otišao u zatvor. Obratio sam se i Zaštitniku građana, koji mi je rekao da samo uz pomoć advokata mogu da rešim ovaj problem. Ipak i pored toga, ne nailazim na rešenje situacije u kojoj se nalazim”, kaže Šaćiri.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj čitalac je našem portala dostavio i sva dokumenta, od potvrde da je izgubio ličnu kartu, preko kazne koju je dobio na kućnu adresu, pa sve do naloga za izvršenje zatvorske kazne. On je priložio i žalbe koje je pisao Prekršajnom sudu u Beogradu, u kojima je objasnio svoju situaciju, ali su mu sve odbijene. U jednoj se navodi i da je Prekršajnom sudu prilikom odlučivanja o njegovom slučaju dostavljena fotokopija prekršajnog naloga sa potpisom okrivljenog.

“To nije moj potpis. Ja se ne potpisujem latinicom, već ćirilicom. Takođe, samo na jednoj kazni je potpis, sve ostale su nepotpisane. Koliko sam razumeo advokata, zatražila je da se veštači potpis”, kaže naš sagovornik.

Advokat Jasna Vesić, koju je unajmio ovaj čitalac, potvrdila je za naš portal reči svog klijenta i dodala da se on nalazi u nezavidnoj situaciji.

“Na dva, tri zapisnika stoji neki potpis. Ja sam tražila da se utvrdi identitet tog čoveka koji se potpisao. Međutim, ovaj postupak ide kao saobraćajni, samo što kod njega policija provera na licu mesta identitet u bazi. Ovde nema toga, samo prepišu podatke sa lične karte, odštampaju papir i to je to. Da je moj klijent bio na licu mesta, on bi mogao u roku od osam dana da ode u komunalnu policiju i da da izjavu da želi da se postupak nastavi pred sudom. Međutim, on nije imao nikakva saznanja o ovome i tek nakon godinu dana mu je stiglo rešenje da mu se novčana kazna zamenjuje zatvorskom”, kaže advokat.

BusPlus nije nadležan, sud nije ovlašćen

Povodom sporne situacije advokat Jasna Vesić pisala je Sekretarijatu za poslove komunalne milicije. Ipak, iz Sekretarijata su naveli da oni nisu nadležni za ovu situaciju, već Prekršajni sud u Beogradu. Sa druge strane, Prekršajni sud odbio je sve prigovore Šaćirija.

“Veće Prekršajnog suda konstatuje da predmetni prekršajni nalog ima svojstvo izvršne isprave, čiju pravilnost i zakonitost ovaj sud u izvršnom postupku nije ovlašćen da ceni”, navodi se u odgovoru.

U vezi ovog slučaja pitanja smo uputili i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Komentari

Vaš komentar