Podeli:
Foto:Shutterstock

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da je jedna žena pobegla u policijsku stanicu u nameri da prijavi porodično nasilje, nakon čega joj je pisana prekršajna prijava zbog kršenja policijskog časa, ovu informaciju je za portal Nova.rs potvrdila Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Žena žrtva je zbog kršenja policijskog časa osuđena na kaznu od 50.000 dinara, a Macanovićeva je za naš portal potvrdila da se pomenuti slučaj dogodio prošle nedelje. Kako je navela, ova žena je podnela žalbu na ovu presudu.

“Udruženje građana, Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje romkinja “Osvit” iz Niša, zajedno sa drugim ženskim organizacijama koje su potpisale inicijativu, tražile su da se izmeni uredba o policijskom času, odnosno da bude jasno da žene koje trpe nasilje mogu da izađu i prijave isto, na šta je direktor policije Vladimir Rebić rekao da je nema potrebe, jer je nemoguće da se ovakav slučaj dogodi. Mogu da kažem da mi u Beogradu nismo imali takav slučaj, ali da se dogodio u jugozapadnoj Srbiji prošle nedelje, odnosno imali smo slučaj kada je žena htela da prijavi nasilje, ali joj je pisana prijava za kršenje policijskog časa”, kaže Macanovićeva za naš portal.

Ipak, kako navodi zbog poverljivosti razgovora sa pomenutom ženom ne može da otkrije više informacija o samom slučaju.

“Mi smo to rekli direktoru policije na sastanku u sredu, jer je očigledno postoje neki šumovi u komunaciji. Pitanje je do koga je ova žena došla u policijskoj stanici, jer smo i ranije imali situacije da žene dođu da prijave nasilje i da protiv njih budu podignute prekršajne prijave, kao i protiv nasilnika, za remećenje javnog reda i mira. Mi se konstantno borimo protiv takvih stvari, ali nažalost ovo se dešava u Srbiji”, rekla je Macanovićeva.

Ona dodaje i da je ovde, sem policije, zakazao i Prekršajni sud, koji je pomenutu ženu kaznio sa 50.000 dinara.

Komentari

Vaš komentar