Podeli:
Foto: Shutterstock

Eksplozija koja se dogodila u četvrtak na Srpskom pravoslavnom groblju u Bečeju, kada je eksplodirao mrtvački kovčeg, najverovatnije se dogodila zbog suvog leda koji su komunalni radnici stavili u sanduk, kako bi se brže ohladilo telo pokojnika, a Aleksandar Popović, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu kaže za portal Nova.rs da je ovako nešto u teoriji moguće zahvaljujući ugljen-dioksidu koji se nalazi u njemu.

Eksplozija koja se dogodila šokirala je javnost, a u incidentu je jedna žena zadobila lakše povrede, nakon što su je pogodili komadići drveta. Aleksandar Popović, profesor hemije, objašnjava za portal Nova.rs kako je eventualno moglo da dođe do ovakve reakcije.

“Moraću da iskoristim praktični primer, kako bi što slikovitije objasnio o čemu se tu radi. Kada duvate balon, vi to radite do određene veličine, nakon čega će on pući. Zamislite da balon ima rupicu na sebi, ako ga duvate – on će krenuti da se naduvava neko vreme i onda će kroz tu rupu krenuti da izlazi vazduh, odnosno on nikada neće pući”, kaže Popović.

Foto:Nemanja Jovanović

Profesor dodaje i da je identična stvar sa suvim ledom i sandukom.

“Ako je sve to tačno, što mediji pišu, tu imamo nekoliko jako bitnih stvari, odnosno da li je sanduk bio hermetički zatvoren i da li je suvi led bio u flašama ili nije. Ako je suvi led bio u flašama koje su zatvorene, onda imamo efekat balona. Moglo je doći do oslobađanja ugljen-dioksidda, usled stvaranja velikog pritiska u balonu, i zatvorene flaše bi jedna po jedna eksplodirala unutar kovčega, ali ne bi dovelo do eksplozije sanduka”, ističe naš sagovornik.

Popović u razgovoru za portal Nova.rs ističe da se situacija menja, ukoliko su, pak, flaše sa suvim ledom bile otvorene.

“Druga varijanta je ako su flaše bile otvorene, onda je moguće da se stvorio efekat balona u kovčegu, pod uslovom da je on bio hermetički zatvoren, i onda bi došlo do eksplozije sanduka – odnosno rasparčalo bi se drvo od koga je sačinjen. Ukoliko nije bio hermetički zatvoren, onda bi ugljen-dioksid prošao kroz neke rupe”, dodaje Popović.

Podsetimo, suvi led je ugljen-dioksid u čvrstom agregatnom stanju.U normalnim atmosferskim uslovima, u procesu sublimacije prelazi direktno iz čvrstog u gasovito stanje (ne topi se kao običan led, već isparava), zbog čega je i dobio naziv suvi led. Suvi led se upotrebljava za hlađenje hrane i pića u keteringu, brzo zamrzavanje, pravljenje veštačke magle, transport krvi, krvne plazme i organa na niskim temperaturama, čišćenje i odmašćivanja površina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar