Podeli:
Foto:EPA/GIL COHEN MAGEN/POOL

Branko S. (26) i Danijel F. (31) osuđeni su pred sudom u Belgiji za brutalno ubistvo Leopoldine de Deker (76) u Antverpenu, koje se dogodilo u maju 2013, na po 28 godina zatvora, iako im je pretila doživotna robija.

Belgijski mediji prenose da su optuženi negirali krivicu tokom suđenja, koje je okončano pre nekoliko dana.

“Srbi se terete da su po nalogu trojice Belgijanaca kobnog dana pre sedam godina otišli u kuću žrtve kako bi je opljačkali. Belgijanci su angažovali rođake Branka S. i Danijela F. da iz staričine kuće uzmu sef s novcem, jer su zapali u finansijske probleme, pošto su pozajmljivali pare za biznis s kafićima. Naime, trojica Belgijanaca su na kamatu uzela novac da otvore dva kafea, ali nisu mogli da izmire dugove”, otkriveno je na suđenju.

Kako je dalje navedeno, trojica nalogodavaca pljačke nisu želeli da Leopoldina de Deker bude ubijena.

“Belgijanci su čuli priče da Leopoldina u sefu, teškom 80 kilograma, ima više desetina hiljada evra i njima je cilj bio da se dokopaju para. Međutim, Branko S. i Danijel F. su po obijanju kuće zatekli ženu unutra, pa su joj zalepili usta selotejp trakom. Nažalost, prelepili su joj i nos, tako da nije mogla da diše i ugušila se”, stoji u optužnici, u kojoj se navodi i da Srbi u kući nisu našli gomilu para, kao što su očekivali.

Njih dvoje su pobegli i skrivali su se godinu dana, prenosi Kurir.

“U međuvremenu su pretili i pritiskali Belgijance koji su ih angažovali za pljačku tražeći im novac. Posle godinu dana torture, jedan od njih odlučio je da policiji prijavi Branka S. i Danijela F. Tako se klupko zločina odmotalo”, pišu mediji i dodaju da je Branko S. od jednog nalogodavca iznudio 25.000 evra.

Od trojice optuženih Belgijanaca, jedan je oslobođen jer nije bilo dokaza da je bio umešan, dok su druga dvojica dobili minimalne kazne.

Belgijske vlasti su za suđenje, u skladu s merama zaštite od virusa korona, obezbedile uslove u takozvanoj svečanoj sudnici, pa su porota i ostali prisutni bili odvojeni staklima i sedeli su na udaljenosti od metar i po. Zanimljivo je da je ovo jedino suđenje u Belgiji koje se održalo sada, jer su sva ostala odložena za letnje mesece.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar