Podeli:
Belgija UEFA Briž
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Rukovodstvo Fudbalskog saveza Belgije je u četvrtak donelo odluku da prekine prvenstvo i za šampiona proglasi Klub Briž, ali je posle reakcije UEFA takav epilog doveden u pitanje.

Na sajtu Fudbalskog saveza Belgije, dva dana posle odluke da prvenstvo bude prekinuto, objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da će, usled brojnih reakcija čelnika UEFA, Evropska fudbalska unija i čelnici nacionalnog takmičenja potražiti najbolje rešenje.

PROČITAJTE JOŠ

“Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA i Mehdi Bajat, predsednik FS Belgije, razgovarali su povodom završetka prvenstva u Belgiji i kroz konstruktivnu diskusiju saglasili se da je obostrani cilj da se nađe rešenje povoljno za obe strane.

Epilog razgovora je da će Izvršnom odboru UEFA biti predstavljena ranije usvojena preporuka FS Belgije da Pro liga bude prekinuta. Takođe, ovaj predlog će biti podnet na usvajanje Generalnoj skupštini Pro lige. Svrha ovih koraka je očuvanje mesta za belgijske klubove u evropskim takmičenjima u sezoni 2020/21.

Takođe, želeli bismo da još jednom izrazimo podršku UEFA koja zajedno sa svima nama traži najbolji način za što lakši prolazak kroz krizu izazvanu pandemijom koronavirusa”, navedeno je u saopštenju.

Prvenstvo Belgije prekinuto je posle 29 kola, a za prvaka je proglašen Klub Briž. Lider šampionata ima 15 bodova više od prvog pratioca Genta, a do kraja sezone preostalo je još šest kola što znači da je Brižu od preostalih potencijalnih 18 bodova bilo potrebno još tri da overi osvajanje krune.

Odluka FS Belgije izazvala je brojne reakcije, a komentar je dao i Aleksandar Čeferin koji je naglasio da klubovi iz šampionata koji ne budu dovršeni neće učestvovati u UEFA takkmičenjima naredne sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram