Podeli:
Sabo i Milošević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Usled posledica pandemije koronavirusa srpski klubovi već su otpisali inostrane destinacije kao opciju za letnje pripreme.

Nepredviđeni dvomesečni prekid pokvario je planove brojnih klubova, potpuno izmenio kalendar i pauzu između dve sezone sveo na minimum. U takvim okolnostima, uz rigorozne mere opreza prilikom međunarodnih putovanja, superligaški klubovi već su odbacili inostrane pripreme tokom leta kao opciju.

PROČITAJTE JOŠ

Crvena zvezda, posle dve godine letnjeg brušenja forme u Austriji, odlučila je da naredne pripreme provede na Divčibarama. Ekipa iz Ljutice Bogdana za izazove u novoj sezoni i evropsku premijeru će trenirati na poznatoj planini, a kao opcija je razmatran i odlazak na Zlatibor koji je manje popularno rešenje zbog činjenice da će u periodu priprema na njemu biti pregršt turista zbog čega bi bilo teško održati mir i fokus igrača.

Upravo Zlatibor je izbor Partizana koji godinama unazad brusi foru na istoj destinaciji. Crno-beli su i pre pandemije koronavirusa imali načelni plan da ne napuštaju granice Srbije i da se za nove izazove spremaju na čuvenoj planini, a dileme su u potpunosti razrešile dodatno skraćena pauza između dva prvenstva i činjenica da je procedura prilikom inostranih putovanja prilično promenjena i zakomplikovana.

Gust raspored i kratka pauza između dva prvenstva naveli su superligaše na alternativne opcije, pa će pojedini klubovi nastaviti sa trenažnim procesom i po završetku aktuelne sezone.

“Ne učestvujemo u Kupu Srbije pa ćemo sezonu završiti 20. juna, a prema našim saznanjima novo prvenstvo nas očekuje već sredinom jula, tako da će biti veoma malo vremena i za pripreme. Nećemo praviti pauzu na kraju prvenstva, već ćemo nastaviti da se pripremamo za narednu sezonu”, otkrio je Zoltan Sabo, strateg TSC za Nova.rs.

Srbija popularna i pre virusa, Slovenija i Austrija egzotika

Mnogi superligaši ni pre pandemije koronavirusa nisu se odlučivali za inostrane baze tokom leta. Glavne destinacije bile su Zlatibor i Tara, dok su izuzeci bili klubovi koji su formu tempirali u Sloveniji i Austriji. Znatno drugačija slika viđana je tokom zimskih priprema koje su praktično svi članovi elite obavljali na Kupru ili u Turskoj.

Šef stručnog štaba trenutno četvrtoplasiranog tima Superlige naglasio je da će njegovi izabranici imati motiv više ukoliko zadrže trenutnu poziciju i izbore plasman u Evropu.

“Pauza iz koje izlazimo je dovoljno dugačka. Ukoliko izborimo Evropu želimo da se na što bolji način predstavimo, a i da budemo spremni za naredno prvenstvo. Najverovatnije nećemo nigde ići na pripreme jer imamo sjajne uslove za rad na našoj akademiji”.

Pauzu između dva prvenstva gotovo izvesno neće praviti ni Čukarički, još jedan od konkurenata za evropsku pozornicu.

“Nezahvalno je u ovom trenutku razgovarati na tu temu jer nemamo informaciju kad će početi naredno prvenstvo. Ova sezona će se završiti 20. juna, odnosno 24. za finaliste Kupa Srbije i ostaje pitanje kad će početi naredna. Od toga će zavisiti i da li će biti potrebno davati igračima slobodne dane. Sad su u nekoj fazi priprema, posle dva meseca pauze i nova pauza posle samo mesec i po dana bila bi kontraproduktivna”, rekao je Nenad Mirosavljević za Nova.rs.

Nenad Mirosavljević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sportski direktor Čukaričkog naglasio je da bi bilo besmisleno odlaziti iz Beograda na pripreme ukoliko bi između dva prvenstva vremenski razmak bio dve ili tri nedelje.

“Velika je verovatnoća da niko neće ići bilo gde u inostranstvo. Ipak, kad dobijemo konačnu odluku FSS videćemo, ne razmišljamo o pripremama. Ostala je samo Srbija kao opcija, ali i ako se bude išlo na Zalatibor ili Taru opet će tu biti pregršt timova i gostiju. Svakako bismo pratili i instrukcije Vlade Srbije i epidemiologa. Sve je u ovom trenutku na veoma dugom štapu”, kazao je Mirosavljević.

Poslednji u nizu objektivnih razloga zbog kojih će klubovi prednost dati destinacijama u Srbiji ili čak svojim trening centrima je finansijski momenat. Benefit odlaska u inostranstvo u novim okolnostima znatno je umanjen, a s obzirom na to da će finansijska kriza zadati udarac i superligašima sigurno će svi klubovi smanjiti troškove. Upravo zato, za očekivati je da među prvim stavkama na listi izdataka bude precrtano putovanje na inostrane pripreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar