Podeli:
Foto: EPA-EFE/Javier Lopez

Dijegu Kosti prestupi nisu retka stvar, pa tako ne iznenađuje ni vest da je španski fudbaler nedavno kažnjen zatvorskom kaznom od šest meseci i 543.208 evra zbog izbegavanja da plati potez.

Kao ni mnogi drugi pre njega, ni on kaznu neće odslužiti iza rešetaka. Španski zakon omogućava da onima koji su prvi put kažnjeni na manje od dve godine, a nisu nasilni, da kaznu izbegnu tako što će ceo dug platiti.

PROČITAJTE JOŠ

Tako će fudbaler madridskog Atletika, koji je na udar zakona došao zbog izbegavanja da prijavi prihod na porez od transfera u Čelsi 2014. godine u visini od nešto više od milion evra, platiti dug i ostati na slobodi. Uz sve to, kada se fudbalska sezona bude nastavila, radovaće se novim golovima i pobedama.

Kosta je tako samo “uskočio u tim” slavnih prestupnika u vezi sa poreskim zakonima, od kojih se može napraviti tim kadar da osvoji titulu na nekom Mundijalu!

Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Iker Kasiljas, sad i Kosta… Uz određene popune tima, a niz takvih je podugačak, imali bismo zaista možda i svetske šampione u fudbalu, a ne samo u izbegavanju plaćanja poreza.

Da nisu tako bogati i da nemaju takav uticaj, da li bi Mesi i Ronaldo, koji su jasno utajili velike poreske sume, što je na sudu i dokazano, oduševljavali publiku širom sveta ili bi čamili u nekom od španskih zatvora, iza rešetaka?

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

OD SITNIH LOPOVLUKA DO UBISTAVA

Često se zaboravlja da su i fudbaleri kao i svi drugi ljudi i da to što mnogi od njih uživaju status zvezda, ne znači da su drugačiji. Ili da ne čine krivična dela, naprotiv! Čine to i te kako često.

Spisak nedela je dugačak, od sitnih lopovluka i potkradanja kolega u svlačionici, do onih najtežih prekršaja, kao što su trgovina narkoticima i ubistva.

Pre nepune tri godine, u Velikoj Britaniji je sprovedeno istraživanje na tu temu, tačnije koja krivična dela fudbaleri najčešće čine i rezultati su zabrinjavajući u tom smislu što pokazuju da će od svih mnogućih sportista, fudbaleri biti najčešće ti koji stupaju sa “one strane zakona”.

Tako je istraživanje pokazalo da od devet sportova čiji su predstavnici kršili zakon, najviše predstavnika dolazi iz fudbala, tačno 20 odsto, 18 odsto iz američkog fudbala, 17 odsto iz automoto sporta, 14 iz bejzbola i 12 odsto iz boksa.

Fudbaleri su bahati, naročito za volanom i otuda 52 odsto od svih prekršaja koji se tiču vožnje, dolaze od fudbalera.

Od prekoračenja brzine, vožnje u pijanom stanju, pa sve do saobraćajnih nezgoda u kojim ne stradaju samo njihovi skupoceni automobili, nego nažalost i ljudi, i što je najgore, taj trend se nastavlja. Što su slavniji i bogatiji, srazmerno tome rastu i njihovi prekršaji.

Kada je u pitanju struktura prestupa koje čine fudbaleri, 23 odsto ih se tiče prekršaja u saobraćaju, 20 odsto odlazi na fizičko nasilje, 17 na prevare, 15 odsto na bračne svađe, deset odsto su seksualni delikti, sedam odsto čine krivična dela vezana za drogu, a po pet odsto odlazi na krađe i ubistva.

Što bi se reklo, pune ruke posla za policiju i tužilaštvo.

Foto: Printscreen/Youtube

SLUČAJ IZ TURSKE

Mnogo je bilo toga što je punilo stranice svetskih medija kada je reč o kriminalnim delima igrača, ali je malo šta se može porediti sa pričom koja je pre mesec dana stigla iz Turske.

Fudbaler Burse Čever Toktaš priznao je da je krajem aprila ove godine ugušio svog petogodišnjeg sina. Lekari su iz prve posumnjali da je uzrok smrti problem sa disanjem uslovljen komplikacijom zbog koronavirusa, jer se mališan tih dana lečio pošto je pokupio infekciju, ali 11 dana kasnije njegov otac je otišao u lokalnu policijsku stanicu gde je priznao monstruozan zločin.

“Pritisnuo sam jastuk na njegovo lice dok je ležao. Kad je prestao da se pomera, podigao sam jastuk. Tad sam pozvao doktore kako bih skinuo sumnju sa sebe. Zašto sam ga ubio? Nisam ga voleo otkako se rodio i ne znam zašto ga nisam voleo”, rekao je monstruozni ubica koji je za sebe rekao da “nije mentalni bolesnik”.

Kada bi se pravio spisak fudbalera i njihovih nedela, mogla bi se ispisati jedna podebela knjiga, ali dovoljno je i pomenuti određene slučajeve, pa da se shvati šta su sve radili.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

“MARKA” SE POIGRALA, NAPRAVILA TIM

Španski list “Marka” se pre dve godine zanimala za ovu temu i tamošnji novinari su napravili fudbalski tim od igrača, prestpunika.

Golman je Brazilac Bruno Fernandeš, koji je oduđen na 22 godine zatvora jer je naručio ubistvo svoje supruge i učestvovao u kidnapovanju svog sina. Osuđen je 2013. ali je od tada nekoliko puta puštan, pa potom vraćan u zatvor, da bi sada bio na nekoj vrsti uslovne kazne.

Iako ga nema u timu “Marke” njegova zamena mogao bi biti slavni komumbijski golman Rene Igita, čuven po onoj odbrani nazvanoj “škorpion”. Osuđen je na sedam meseci zatvora jer je učestvovao u kidnapovanju, tačnije, posredovao je između narko bosa Pabla Eskobara i Karlosa Moline, za šta je dobio 64.000 dolara za “uslugu”, a to se prema zakonu vodilo kako sticanje dobiti od kidnapovanja. Zato ga nije bilo na Mundijalu 1994. u SAD.

Desni bek je Serž Orije, koji sada igra u Totenhemu, osuđen je na dva meseca u zatvoru jer je napao policajca ispred jednog noćnog kluba.

Štoperski tandem čine Viljarealov Ruben Semedo i Breno, prvi je bio osuđen za pokušaj ubistva, a drugi za namerno izazivanje požara u svojoj kući u Nemačkoj, dok je igrao u Bajernu. Dobio je tri godine i devet meseci kazne.

Foto: EPA PHOTO EPA/GERRY PENNY

Ali da im dodamo i Tonija Adamsa koji je zbog vožnje u pijanom stanju često ostajao iza rešetaka, jednom čak i 57 dana zaredom. Dakle skoro dva meseca.

Na levom beku je Argentinac Aleksis Zarate, koji je osuđen zbog silovanja na šest godina i šest meseci.

Bivši reprezentativac Engleske, Adam Džonson takođe je osuđen na šest godina zbog seksualnog opštenja sa maloletnicom, dok je bivši igrač Sitija, vezista Džoi Barton, 74 dana iza rešetaka proveo zbog napada na fudbalera.

PROČITAJTE JOŠ

Bugarin, Jordan Lečkov, morao je da provede u zatvoru dve godine zbog zloupotreba položaja na mestu gradonačelnika, dok je nekadašnji igrač Rasing kluba, Rikardo Senturion, pokušao da podmiti policajca, zašta mu sleduje kazna od jedne do šest godina.

Sećate se napadača Juventusa, Mikelea Padovana? On je zbog trgovine drogom dobio kaznu od osam godina i osam meseci, a bivši igrač Reala i Mančester sitija, Brazilac Robinjo, tek bi mogao da bude u nevolji ako bude osuđen na devet godina zatvora zbog učešća u silovanju u Milanu 2013. Taj slučaj još traje i Brazilcu preti oštra kazna.

Ali dobro, šta da radimo sa imenima kakva su Dijego Maradona (problem sa narkoticima i pucanje na novinara 1998.) ili Džordžom Bestom koji je tri meseca proveo u zatvoru krajem 1984. zbog napada na policajca?

Ili Rolandinjom, koji je nedavno izašao iz zatvora u Asunsionu u Paragvaju zbog korišćenja lažnog pasoša?

O vozačkim prekršajima, lupanju automobila, sitnijim tučama, kung fu udarcu Erika Kantone po glavi jednog navijača Kvins Parka, zbog čega Francuz nije igrao devet meseci, dosta se pisalo.

Ili o Dankanu Fergusonu koji je nokautirao na terenu igrača Rejt Roversa, Džoka Meksteja, dok je igrao u Rendžersu. Tada je odležao 44 dana od tromesečne kazne.

To je samo deo podebelog policijskog arhiva.

Fudbaleri nisu cvećke, daleko od toga. Možda bi pored propisa fudbalske igre malo češće morali da se pozabave čitanjem zakona i pravom. Učinili bi uslugu i sebi i drugima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar