Zenović o dešavanjima na Cetinju: Pobednika nema, gubitnici građani Crne Gore

Emisije 06. sep. 202100:30
Podeli:
Predrag Zenović Foto: Newsmax Adria

Profesor na Podgoričkom univerzitetu, politikolog Predrag Zenović rekao je u "Pregledu dana" da se boji da, nakon onoga što smo videli juče i jutros na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko - primorskog Joanikija, pobednika nema, a da su sigurno najveći gubitnici građani i građanska država.

Upitan ko je pobednik posle ova dva dana, da li je to crkva, Vlada, građani, Zenović je rekao da se boji da u ovoj situaciji, pobednika nema.

„Sigurno su najveći gubitnici građani i građanska država. Isto tako je izvesno da je u jednom takvom važnom domenu što čini državu, a to je poštovanje elementarnih ljudskih prava, čini mi se država pokazala da je pravna država, tako da na neki način jeste pokazala svoju moć da uspostavi red i ispoštuje kako pravo na veroispovest, tako i pravo na okupljanje“, rekao je Zenović.

Na pitanje kako ocenjuje držanje crkve koja nije pozvala vernike na okupljanje a mogla je, ali nije ni odustala od ustoličenja na Cetinju i šta govori to što je mitropolit na kraju stigao helikopterom , Zenović je rekao da je crkva već napravila neki ustupak time što nije pozvala građane na taj religijski obred kako inače običaj nalaže, tako da jedan vid kompromisa jeste napravljen od strane crkve.

„Da li se moglo ići dalje po tom pitanju bojim se da je to pitanje za crkvu, ali u ovom slučaju kada je crkva odlučila da to uradi na taj način, nešto što su njena verska i Ustavom zagarantovana prava, verujem da je država to i trebala da joj omogući“, rekao je on.

Celokupno gostovanje profesora Predraga Zenovića u „Pregledu dana“ možete pogledati u video prilogu:

 

Komentari

Vaš komentar