„Žene moraju da biraju između dostojanstva ili egzistencije“

Emisije 15. apr. 202100:54
Podeli:
Pregled dana
Marija Lukić Foto:Newsmax Adria

Aktivistkinja za ženska prava i predsednica fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena Marija Lukić nedavno je izjavila da je seksualno zlostavljanje žena zbog posla praksa u gradovima širom Srbije. Ona je u večerašnjoj emisiji NewsMax Adria "Pregled dana" rekla da je upoznata sa iskustvima mnogih žena i da će one uskoro podneti krivične prijave.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ono što sam čula odlazeći iz Jagodine, tog grada mraka, sile i tame, jeste da gotovo svaka žena u Jagodini koja želi da se zaposli u javnom sektoru ili je već zaposlena preko veze, dobija obavezno „telefon za druženje“, pa nakon tog ‘druženja’ verovatno, ako se dobro ‘druži’, može da se zaposli, da postoje tačno stambene jedinice, objekti i zgrade koji tome služe, i to ću istraživati u narednom periodu“, rekla je Marinika Tepić u emisiji Utisak nedelje.

Marija Lukić kaže da je od žena dobila iste informacije kao Tepić.

„To nije slučaj samo u Jagodini, i ja to kažem iz iskustva žena koje sam čula i kojima verujem“, navela je Lukić.

Posebnu pažnju posvetila je problemu sekualnog zlostavljanja u Kruševcu, jer su je, kako kaže, građanke Kruševca čekale nakon svakog suđena da traže pomoć.

„U Kruševcu se devojke dovode u vikendicu političara, a posebno vaspitačice i medicinske sestre, koje dobiju otkaz na poslu ukoliko odbiju poziv“.

Lukić ističe da je upoznata sa svim detaljima, a sve žene koje su joj se obratile je savetovala da što pre podnesu krivične prijave.

„One su mi se obraćale sa iskustvima, naravno da će podneti pirjave,ali kada budu bile spremne“.

Marija Lukić kaže da političari i ljudi na moćnim pozicijama „koriste poluge moći za zastrašivanje i ucenjivanje“.

„To je onaj momenat kada žena mora da bira između dostojanstva i egzistencije“, objasnila je ona i dodala da ne mora svaka prijava zlostavljanja odmah biti analizirana u medijima, jer žrtvama treba vremena da procesuiraju svoja osećanja.

Pogledajte gostovanje Marije Lukić u emisiji NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar