„Zamena teza: Zločinci su slali u Hag“

Emisije 05. apr. 202120:00
Podeli:
Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

One koji su Hagu isporučili Slobodana Miloševića trebalo bi uhapsiti, ako pitate predsednika Socijalističke partije Srbije. Ipak, upravo je njegova stranka sa istim tim političarima iz nekadašnjeg režima pre 13 godina formirala Vladu. Zato se pitamo - kako se to od saradnje dolazi do ovakvih tvrdnji i optužbi, i kakva bi namera iza svega mogla da se krije?

Prvo najljući politički protivnici, onda koalicioni partneri, pa na kraju, izgleda, zločinci i izdajnici. Čini se da predsednik SPS-a Ivica Dačić na taj način posmatra DS i DSS. Barem ako je suditi prema onome što je rekao komentarišući seriju „Porodica“, ali i čin izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

„Umesto što se pravi serija o tome kako su prevarili Miloševića da ode u zatvor, ti ljudi treba da odu u zatvor. Ti miševi što su uhapsili Miloševića – gde su oni? „, rekao je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Nekadašnji visoki funkcioner SPS-a Zoran Anđelković tvrdi da je isporučivanje Miloševića Hagu posledica obaveza koje su DOS-u nametnute spolja, kako bi 5. oktobar bio finansijski potpomognut.

Zoran Baki Anđelković, Zoran Baki Andjelković
Foto: NOVA S

„Da li je to časno ili časno, to je pitanje, ja mislim da nije časno da se nešto takvo prihvati, i da se učestvuje. I protiv toga sam se u to vreme, naravno, kao gensek partije sa svojim saradnicima borio protiv toga. Tako da, ne bih termine izdajnik ne, ali sasvim je izvesno da su oni prihvatili ulogu koja im je bila namenjena uz obećanje da im se pomogne u obaranju Slobodana Miloševića, a jedna od tih uloga je bila i hapšenje Miloševića“, kaže Zoran Baki Anđelković iz SPS-a.

Ipak, upravo je isti taj SPS 2004. godine podržao manjinsku Vladu Vojislava Koštunice, a 2008. potpisao sporazum o pomirenju sa Demokratskom strankom. Do tada je suočavanje sa temama iz perioda režima Slobodana Miloševića bilo jedno od najvažnijih državnih pitanja, što se kasnije promenilo, smatra Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

„Te razlike se smanjuju i ta pitanja koja ističu iz Miloševićevog perioda su sve manje važna u društvu, i u tom smislu i akteri poput SPS i SNS se osećaju sve slobodnijim da pričaju o svojoj prošlosti i da im to nije teret, i da pokušavaju da promene kolektivno sećanje o tom periodu i da nekako relativizuju svoju odgovornost“, kaže Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

Dušan Spasojević
Foto: NOVA S

Anđelković tvrdi da je protiv članova SPS-a nakon 5. oktobra podneto desetine hiljada krivičnih prijava, i da je to morao biti njihov odgovor na revanšizam kom su bili izloženi.

„Ta kampanja je bila stravična. I za mene je izlaz bio da podržimo manjinsku Vladu sa jedne strane da DS ne bude u vlasti, da se rešimo tog stravičnog pritiska DS-a, a naročito Zorana Živkovića, naročito njega, a sa druge strane da se zaustavi taj talas progona socijalista. Dobili smo upravo to da moji mogu da izađu u kafanu i da kažu da su socijalisti“, rekao je Zoran Baki Anđelković iz SPS-a.

Ipak, da li se iza Dačićeve ponovne promene retorike krije namera da se pridobije onaj deo biračkog tela koji je podržavao Miloševića?

„Ne vidim da tu postoji sad neko posebno biračko telo koje obožava Miloševića i pati što je on označen kao jedan od najvećih krivaca za ono što nam se dešavalo, ali postoji značajno biračko telo koje nema ništa protiv takvih stavova“, ističe Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

Jedan od onih koji su praktično omogućili Ivici Dačiću da o njemu i njegovim bivšim saradnicima danas govori na način na koji govori je i Boris Tadić, predsednik Srbije te 2008. kada je DS na čijem je čelu bio ušao u koaliciju sa SPS-om. On danas nije mogao da govori za „Među nama“.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar