Foto:Nova S

U doba korone malo ko se bavi njima, pa su zato njihovi najbliži želeli da skrenu pažnju na njih. Reč je o zatvorenicima koji tvrde da takođe trpe zbog pandemije korone. Osim toga, pojedine neladine organizacije zbog toga traže amnestiju za jedan deo osuđenika.

Reporter: Nemanja Vidić

I mi smo ljudska bića – poruka je današnje protestne šetnje nezadovoljnih porodica osuđenika.

„Otišla sam u sirotinju i propala plaćajući advokate i državi sve, da bih sada sačekala da mi dete tamo nema adekvatnu negu, zaštitu, lekove. Svakog dana mi se javlja i kaže mama padaju momci kao snopovi. Odvedu ih na bolničko i vrate, bez testiranja. Svi zajedno sede, svi zajedno žive, kao da se ništa ne dešava“, kaže Snežana Jovanović, majka osuđenog.

Udruženje Novi početak zalaže se za amnestiju dela osuđenih.

„Dajte ljudima amnestiju jer je tu amnestiju ionako gospodin predsednik obećao 8. maja sam“, kaže Ivan Mitić Meza iz Udurušenja „Novi početak“ i dodaje:

„Kao još jedna velika stvar za koju se zalažemo je da sud ljudima koji su staariji od 55 godina uradi prekid kazne na 3 meseca. To su rizične grupe. Ako rizična grupa je u spoljnom svetu, ona je rizična i u zatvoru. To je isto čovek, građanin ove države. Kad treba da glasa on je građanin ove države, nema veze da li je u zatvoru ili spolja.“

Ovaj problem prepoznao je Beogradski centar za ljudska prava.

„Smatrali smo da bi se ovim predlogom rasteretile zatvorske ustanove za između 1000 i 1500 mesta što bi bilo značajno u ovim okolnostima gde postoje određena odeljanja koja su prenaseljena i gde su uslovi za izdržavanje kazne loši“, kaže Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Centar je prošle nedelje pitao upravu koliko ima testiranih, pozitivnih i preminulih osuđenika od početka novembra do prve polovine decembra, kao i da navedu ustanove u kojima se oni nalaze.

„Nažalost, ni odgovor na taj zahtev nismo dobili iako je zakonski rok istekao od 48 sati jer se podaci odnose na javno zdravlje i zbog toga smo danas podneli žalbu povereniku za informacije od javnog značaja“, naglašava Ilić.

Prema izveštaju Saveta Evrope o stanju u evropskim zatvorima za 2017. godinu, Srbija se nalazi među osam zemalja koje se suočavaju sa problemom prenaseljenosti zatvora – na sto raspoloživih mesta u zatvoru IDE 109,2 zatvorenika,

Komentari

Svi komentari (0)