Visković: Slovenci mi poručili – prvo raspad, pa spajanje

Emisije 16. apr. 202122:19 > 22:41
Podeli:
Ivo Viskovic Pregled dana
Ivo Visković Foto:Newsmax Adria

Bivši ambasador Srbije u Sloveniji Ivo Visković rekao je da je njemu svojevremeno slovenački predsednik saopštio da raspad zemlje neće prestati dok se svi ne razdvoje, nakon čega bi međusobno sami odlučivali da li će se ujediniti ili nastaviti samostalno. On naglašava da nije očekivao da će se sada govoriti o raspadu Bosne i Hercegovine i podvukao da je Slovencima veoma bitno da ih u Evropskoj uniji gledaju kao najbolje tumače prilika na Zapadnom Balkanu.

Nakon što je javnost kompletnog regiona saznala je slovenački premijer Janez Janša objavio „non-pejper“, u kojem se spominje stvaranje velike Srbije, velike Albanije, ali i podela Bosne i Hercegovine, gde bi Republika Srpska pripala Srbiji, reagovali su lideri svih zemalja regiona, ali i analitičari i stručna javnost.

Svi oni zajedno procenili su da je to vrlo opasna ideja, koja će voditi daljim tenzijama i sukobima, te da je neophodno da se ne podgreva ratna retorika.

Bivši ambasador i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Ivo Visković izjavio je da je imao zanimljiv razgovor sa tadašnjim predsednikom Slovenije, prilikom predaje akreditivnih pisama.

„Kada sam kao prvi ambasador Savezne republike Jugoslavije predao akreditive slovenačkom predsednik, on mi je rekao direktno da po mišljenju slovenačkog rukovodstva, raspad Jugoslavije neće prestati dok se svi ne razdvoje. Pitao sam šta to znači, na šta je on odgovorio da će se prvo razdvojiti svi koji žele, nakon čega će biti moguće ponovno ujedinjenje“, prisetio se profesor.

Visković je naglasio da je ideja raspada odavno prisutna u Sloveniji, ali da se tada mislilo isključivo na Crnu Goru i eventualno Kosovo.

„Tada se prvenstveno mislilo na odvajanje Crne Gore, a onda eventualno i Kosova, ali je sada malo iznenađujuće da se ide dalje“, rekao je bivši ambasador i dodao da je uveren da su dokument napravili slovenački političari.

„Sloveniji je jako značajno da ih u Evropskoj uniji tretiraju kao nekog ko najbolje tumači prilike na Zapadnom Balkanu. Oni su se predstavljali kao most, neko ko povezuje Zapad, odnosno Evropsku uniju za Zapadnim Balkanom“, zaključio je Visković.

Prvo ga niko nije video, svi ga komentarišu, vodi u novi rat, ali zavodljivo nudi neka neslućena rešenja. Ko ga je lansirao, kome bi odgovarao, da li se njime sakriva nešto drugo ili je samo vraćanje nekih ranijih usluga za potrebe tekućeg zagorčavanja života u regionu, koji se nekada zvao Jugoslavija. Neki su besni, neki se oblizuju… Slično su izgledale razne novonastale novine i časopisi krajem osamdesetih godina prošlog veka… Problem je kada se mašta i neme geografske karte sa gradskih promenada pretvore u krv, blato i traktore…. Još nismo našli kosti svih nestalih iz prošlog rata… Miriše li novi, ili je probni balon deo neke šire priče, Jasmina Dobrilović…

Pogledajte prilog iz emisije NewsMax Adria „Pregled dana“:

Komentari

Vaš komentar