Foto:Newsmax Adria

Na planini, na Starici sastali se svi. Zvuči kao pesma, nije tako bilo. Zorana, Ćuta, profesori, Kinezi i sa njima voditelj Pregleda dana NewsMax Adrie Željko Veljković koji je u emisiji objasnio šta se danas na planini zapravo dešavalo.

„Nije bila ni argumentovana, ni fina, ni rasprava, bila je više jedna galama u kojoj smo pokušavali da nešto čujemo. Počeo je da govori čovek iz Zišina koji nam je objašnjavao razliku između dve reči – sanacija i eksploatacija. Jer sve vreme kompanija tvrdi da je reč o sanaciji Starice, dok građani tvrde da je tu reč o eksploataciji i da oni tu traže neku rudu“, kaže Veljković.

Iz rasprave Ćute i ministarke Mihajlović malo šta bi se moglo zaključiti, kaže Veljković i dodaje da su tu srećom bili stručni ljudi direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora i inženjeri iz Ziđina.

„Siguran sam da to što oni pričaju pije vodu. Starica je jedan krečnjački masiv koji se nalazi iznad grada, ali sa druge strane Starice nalazi se severni revir majdanpečkog rudnika i to je jedno ogromno rudno telo. Dakle šta je problem rudnika? Oni tvrde da će se taj deo krečnjačkog masiva obrušiti na sam rudnik zajedno sa gomilom zemlje koja je ispod njega i zato oni moraju da stabilizuju te kosine“, objašnjava Veljković.

Dezinformacije i ćutanje kineske kompanije je dovelo do toga da postoji snažno nepoverenje između lokalnog stanovništva i Kineza.

„Lokalno stanovništvo tvrdi da se to što se sada skida sa drugog dela starice rudno telo koje je bogato zlatom i da Kinezi odatle hoće da odnesu zlato. Sa druge strane kompanija tvrdi da je to sanacija da ne bi ginuli radnici u rudniku“, kaže Veljković.

Ceo razgovor sa Željkom Veljkovićem pogledajte u videu ispod:


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)