Utisak nedelje: Tepić, Bajović i Majić

Emisije 13. apr. 202108:00 > 10:43
Podeli:
Utisak nedelje
Utisak nedelje. Foto: Ivan Dinić/Nova S

Gosti najnovije emisije "Utisak nedelje" bili su sudija apelacionog suda Miodrag Majić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić i profesorka Krivično-procesnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Vanja Bajović.

Stvorili smo društvo međusobne mržnje, polarizovano do krajnjih granica, a kada dođemo do ovakve debate u skupštini došli smo do ivice iza koje ide nasilje, ocenio je sudija Majić, dodajući da, nažalost, u ovoj zemlji nije retko da ljudi nestaju samo zato što je neko upro prstom u njih kao političke neprijatelje.

Upitan kako komentariše društvo u kome postoji parlamentarna podrška toj vrsti nasilja i gde se u skupštini javno maše sudskim odlukama i presudama, Majić je rekao da je najveći problem to što poslanici to govore ispred odlazećeg predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

On je ukazao i na kršenje procedure prilikom izbora predsednice VKS Jasmine Vasović, koja je, kako kaže, do sada nezabeležena.

“Da li je normalno da ima samo jedan kandidat”, upitao je Majić, napominjujući da nije samo tu pitanje persone, jer o njoj nemamo podatke, več da je ovo pitanje procedure ko god da je na tom mestu.

“Nije nikakva tajna da je nova predsednica VKS Jasmina Vasović bliska prijateljica predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Time je cela mreža utaje njene biografije i njenih dela skrivena od rasprave i javnosti”, rekla je Marinika Tepić u “Utisku nedelje”.

O tome nismo mogli ništa da čujemo, ali zato jesmo u skupštini mogli da čujemo provlačenje opozicije kroz blato, kao i da je Đilas fašista, dodala je potpredsednica SSP.

Prema njenom mišljenju, usko grlo svih problema je tužilaštvo. Ona je iznela predlog SSP-a o osnivanju tužilačke policije.

“Ovaj organ mora da ima svoju policiju koja je podređena tužiocu, sa svim ekspretima i timovima, koji su upućeni sa otkrivanjem krivičnih dela vezanim sa korupcijom”, objasnila je Tepić.

Upitana da li postoji šansa da neko bude izglasan na mesto VKS ko nije dobio zeleno svetlo od predsednika Srbije, Vanja Bajović je rekla da sudstvo nikada nije bilo nezavisno.

“Radila sam u pravosuđu, nikada nije bilo nezavisno, uvek se znalo kako se postaje sudija”, rekla je profesorka Pravnog fakulteta, ocenjujući da je “ta priča rak rana srpskog društva”.

Komentari

Vaš komentar