Printscren Boris Marić

Izvršni direktor Centra za građanske slobode u Podgorici Boris Marić rekao je da je ugovor Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve rađen u uskom krugu ljudi i da nije prošao zvanične procedure u samoj Vladi. On je rekao da je proces prilično netransparentan, te da je interesu crnogorskog društva da njegov sadržaj bude vidljiv.

Marić je naglasio da samo tako može da objasni što potpredsednik Vlade, Dritan Abazović, ne zna za sadržaj ugovora.

„Na taj način dolazimo do toga da se stvara jedan netransparetntan proces, a rekao bih da se to nepotrebno radi. Mi u ovom trenutku trenutku ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo šta je sadržina ugovora, već samo da pretpostavljamo koje bi bile posledice ugovora“, kazao je Marić.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode kaže da je po njegovom tumačenju iza netransparentnosti stoji zahtev crkve.

„To je stav crkve da ne treba da bude javan, dok ne bude potpisan. To bi bila uobičajena praksa, ali bi bilo dobro i za jednu i drugu stranu da ovo bude transparentan proces. Znate i sami kakve su posledice bile kada su stavovi bili drugačiji od tih načela“, kazao je Marić.

On je dodao da misli da ovaj sporazum ne predstavlja zamenu za Zakon o slobodi veroispovesti.

„To ćemo tek da vidimo, ali ja mislim da ne. Tu bi trebalo da se radi o nekim upućenjima i razradama onoga što već postoji u zakonu, kao što je na primer zaštita kulturne baštine. To je dobro uređeno postojećim zakonom. Za drugu neku konotaciju koja je predviđena ugovorom mi ne možemo da znamo“, tvrdi izvršni direktor Centra za građanske slobode.

Marić je naglasio da je najveći problem koji je prisutan u javnosti ko će potpisati sam ugovor.

„Po svemu sudeći potpisaće ga patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Crnogorska javnost se pita šta je sa pozicijom Crnogorsko-primorske mitropolije. Razmišlja se o tome da li će ona imati neki status specijalne autonomije, što znači da se ka nekom priznanju onoga što je defakto Crna Gora u međunarodnom smislu. Kako stvari stoje neće ga potpisati Joanikije“, kazao je on.

Marić kaže da postoje naznake da bi mogao da bude promenjen status Crnogorsko-primorske mitropolije.

„U nekom smislu može biti promena, jer tamo postoje neki određeni nivou samostalnosti u delovanju crkve. Crna Gora je ipak dominantno pravoslavna crkva. Crkva bi trebalo da ima misiju da ujedini narod. Ovako kako se sada ide, sa ovom tajnošću, možemo samo dobiti mehanizam koji deli crnogorsko društvo, a ne mehanizam ka većem jedinstvu crnogorskog društva“, rekao je izvršni direktor Centra za građanske slobode.

Komentari

Svi komentari (0)