Udovički: Energentska kriza je mali, ali ne i glavni problem globalne privrede

Emisije 08. okt. 202122:40
Podeli:
Kori Udovički, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Kori Udovički Foto: Newsmax Adria

Da li je na pomolu velika svetska energetska kriza i kako će u tome proći Srbija? Šta se dešava u Kini? Da li je trenutni slom njihove građevinske industrije i nedostatak energenata opasnost po ceo svet? Zašto je nestašica struje i gasa u Evropi, da li je to razlog što ovi energenti poskupljuju i u Srbiji, doduše sada samo za privredu, videćemo kako će se to ubuduće odraziti i na građane? O svemu tome u emisiji "Pregled dana" govori bivša ministarka energetike, guvernerka NBS i predsednica Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički.

Udovički je naglasila da je energetska kriza zapravo mali i za sada samo ne glavni problem koji preti globalnoj privredi.

„Prvi problem je da izlazimo iz pandemije, ali da nikome nije jasno da stvarno izlazimo i kakvi su rizici. Drugi problem je da je tokom krize proizvodnja bila pogođena do te mere, a ne finansijska tržista i da je sada vraćanje na normalne odnose na globalnom tržištu praćeno nizom teškoća“, ukazala je ona.

Inflacija je, prema njenim rečima, počela globalno da raste i bez obzira na energente zato što recimo nema elektronskih čipova, promenila se tehnologija i tražnja, a oni nisu stigli da isporuče sve ono što se očekuje.

Pogledajte celokupno gostovanje Kori Udovički u „Pregledu dana“:

 

 

Komentari

Vaš komentar