Sve više lažnih potvrda o vakcinaciji?

Emisije 29. mar 202120:08
Podeli:
Foto: Nova S

U Beogradu se pojavilo nekoliko pokušaja izdavanja lažne potvrde o vakcinaciji, zbog čega su i uhapšeni volonteri koji su dežurali na vakcinalnim punktovima. Ekipa TV Nova S proveravala je koliko su ovakvi slučajevi česti i o kakvom krivičnom delu je reč.

Sa slučajem falsifikacije PCR testova upoznali smo se na početku pandemije. Ovog puta pojedincima na pamet je palo da pokušaju da izdaju lažnu potvrdu o vakcinaciji. Iz Netokracije poručuju stvar je fotošopa.

„Danas, ja bih rekao da je lako fabrikovati i napraviti u fotošošpu. Skenirati nečiju potvrdu, promeniti ime. Ono po člmu se razlikuje ovakav sertifikat i zbog čega ga je teško falsifikovati je QR kod, odnosno digitalni sertifikat koji kada skenirate putem telefona otvori se neka veb stranica i tu stoje podaci o vakcinaciji. Taj digitalni deo je teško falsifikovati, dok papirni deo nije toliko teško krivotvoriti“, kaže Marko Mudrinić iz Netokracije.

Foto: Nova S

Pokušaj lažiranja potvrde propao je zbog neznanja počinalaca, ističe Mudrinić.

Prema njegovim rečima, takvim veštinama uglavnom ne barataju volonteri koji su na Sajmu falsifikovali takve stvari.

„Verujem da je ovde bilo reči o papirnom falsifikatu. Sad sledi pitanje zašto bi neko uopšte jurio takvu potvrdu“, kaže Mudrinić.

Spekuliše se da je razlog tome što ljudi ne žele da se vakcinišu, a žele da putuju. Pravnik Dragiša Ćalić smatra da ovakvo ponašanje može imati dalekosežne posledice.

Foto: Nova S

„Dobro je da se otkrivaju počinioci tih dela, da se kažnjavaju da ne dođemo kao država u situaciju da okolne zemlje ne prihvataju naše potvrde o vakcinaciji, pa da recimo ulazak u neku drugu zemlju uslovljavaju naknadnim testovima bez obzira na postojanje potvrde o vakcinisanosti“, napominje Dragiša Ćalić iz JUKOM-a.

Stav pravnika je jasan – u pitanju je krivično delo.

„Krivični zakonik predviđa falsifikovanje isprave kao krivično delo. Za osnovno krivično delo predviđena je kazna do 3 godine zatvora, s tim što kao posebno krivično delo postoji falsifikovanje službene isprave“, dodaje Ćalić.

Zvaničan podatak o broju ovakvih slučajeva nismo dobili od beogradske policije, ali na osnovu pisanja medija za sada su uhapšena dva volontera.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar