Predsedavanje parlamentnom Maja Gojković obeležila je netolerancijom, čestim prekidanjem, kažnjavanjem, isključenjem mikofona opozicionim poslanicima. Nju samu su međutin na tom mestu obeležili bizarni detalji koji pokazuju svu farsu napredne parlamentarne demokratije.

Svi se sećamo krajnje bizarne scene u Skupštini Srbije koja se odigrala sa Aleksandrom Martinovićem tada šef poslaničke rupe naprednjaka, koji je citirao delove udžbenika iz biologije o homoseksualizmu na šta mu je tada Maja Gojković sa mesta predsednice Skupšine Srbije isključila mikrofon i pritom došaptala „Ne mogu, Ana je tu. Ne mogu zbog Ane da dozvolim, da li me je razumeo.“ Interesantno je da su oba aktera ove scene bili ministri u vladama Ane Brnabić.

Maja Gojković je neznano kad u parlament uvela radikalnu naprednu praksu da poslanici vladajuće koalicije, budući da ih ne interesuje sadržaj predloženog, nego direktiva kako da se izjasne, glasaju za one predloge uz koje Gojkovićeva pritisne zvonce.

– Korišćenjem zvona Maja Gojković je skupštinu i poslanike pretvorila u ovce a sebe u prvu čobanicu Srbije – rekao je poslanik Bora Novaković.

Novembra 2017. godine međutim na dnevni red Skupštine Srbije stigao je predlog opozicione udruženja građana „Dosta je bilo“ za koji se glasalo po hitnom postupku. Predsednica Maja je pristisnula zvonce i poslanici vladajuće većine glasali su onako kako im i nalaže partijska disciplina ili uslovni refleks koji ide uz zvonce.

Na ekranu u direktnom prenosu video se zaprepašćujući ishod. Kada je shvatila da ih je ona pozvala da glasaju „za“ nesigurno u panici je rekla: „uništite, uništite to, kvorum molim, ovde pokazuje kao da nema dovoljan broj, bacite, molim vas“ a onda je okrivila elektronski sistem za glasanje.

„Nije u redu to što na ekranu pokazuje kao da nema dovoljan broj poslanika“, tvrdila je tada Maja a zatim je počelo i dobacivanje iz poslaničkih klupa, neki su ustali a predsednica se raspravljala sa poslanicima. Maja više nije pritiskala zvonce!

Oni koji su pre tri minuta glasali „za“ sada su bili protiv i opozicioni predlog ipak nije prošao.

O tome šta je i kako Maja Gojković radila na mestu ministra koji je resorno zadužen za informisanje malo se zna, izuzev činjenica da je iz medija kao i onomad parlamenta za njenog vakta proteran gotovo svaki duh slobode.

– Mediji nikad nisu stajali gore u Srbiji nego za vreme dok je Maja Gojković bila ministarka, zapravo jesu a to je kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja – smatra Ana Lalić, novinarka našeg portala.

Bojan Pajtić, bivši predsednik DS-a smatra da je Maja Gojković ministarstvo koristila manje više kao turističku agenciju, da putuje, da koristi eto sve slasti pozicije, da obilazi izložbe i ide u šoping i da se na to svelo njeno ministrovanje.

Osim davnašnje želje da postane balerina za ministarku kulture preporučio je i sistem vrednosti i želja za putovanjem. Mediji tvrde da je od 2020. godine u inostranstvo putovala četiri puta više i boravila tri i po puta duže nego ministar spoljnih poslova.

– Dok su ugušili gotovo svaku slobodnu reč u Srbiji za to vreme ministarka kulture i informisanja se umalo nije sama sa sobom nije srela na aerodromu u Beogadu koli je često boravila van zemlje. Spakovala žena kofere i otišla, nije za bolje – smatra Pajtić.

Ni u jednoj od stranaka u kojima je bila u tri decenije dugoj političkoj karijeri ili onih kojima se nudila Maja Gojković nije ušla zbog ideja, ideala ili idola. Ona postoji da bi bila na vlasti, sama sebi je ideal, idol i temeljna ideološka odrednica. Svi drugi pa i oni sa kojima je bila stranački ili koalicioni prijatelj, dostojni su svakog prezira. Ona vlast ne želi zbog sebe, nego zbog nas da bi nas zaštitila od nuklearne opasnosti, korumpiranih političara i kradljivaca fotelja, preko Plejboja sa ili bez hidžaba obezvedila svetsku podršku ali pre svega da bi nam zvoncem trasirala put kojim idemo.

PROČITAJTE JOŠ:

Pogledajte celu emisiju „Junaci doba zlog: Balerina sa kokardom“:

Komentari

Svi komentari (1)