Svetlana Cvijanović Foto: NewsMax Adria

Poljoprivrednici okupljeni oko Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije i Udruženja poljoprivrednika Stig, večeras odlučuju da li i kako će nastaviti svoj protest. O tome šta je poljoprivredne proizvođače snašlo i šta ih tek očekuje u emisiji "Pregled dana" govorila je Svetlana Cvijanović iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije.

„Na ono što smo upozoravali, to se ne dešava poslednja dva dana. Mi već godinama unazad upozoravamo na tešku situaciju u poljoprivredi, a prošle godine u jesen, kao i sada, upozorili smo da ćemo biti u teškoj situaciji što se tiče cene goriva i đubriva da bi pravovremeno odradili setvu pšenice. Uzročno posledična-reakcija će biti nemanje hrane za stoku, nećemo imati mleka i mesa dovoljno na našem tržištu“, kaže Cvijanović.

Ona objašnjava i da će to onda direktno uticati na uvoz i da ćemo uvoziti meso koje je na Zapadu hranjeno genetski modifikovanom hranom, što je kod nas zabranjeno.

„Realna cena poljoprivrednih proizvoda je jako niska, a te marže koje su u marketima su jako visoke. Mi nemamo zaštitu države da drži pod kontrolom neke cene. Uzećemo na primer da je kilogram pšenice 35 dinara, a da je hleb od 80 do 100 dinara“, navodi ona.

Cvijanović kaže da država gleda mnogo unapred i da dovede poljoprivrednike u tu situaciju da budu kreditno zadužen.

„Masa poljoprivrednika je da bi posejala njive ili prehranila stoku u štalama morala da uzme kredite. Morala je da uzme kredite za traktore. Ako on u svojoj proizvodnji u startu ima minus od nekih 350 do 400 evra za hektar pšenice, kako on da uđe u proizvodnju za sledeću godinu“, objašnjava Cvijanović.

Pogledajte prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria:

***

BONUS VIDEO: Poljoprivrednici: Tragedija je što moramo da izvršimo represiju da bi nas neko shvatio ozbiljno


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)