Šta to žulja SANU?

Emisije 02. mar. 202119:56
Podeli:
Foto:Nova S

Biti član Srpske akademije nauka i umetnosti nije lako, ali je stvar prestiža. Priliku da postane član Akademije reditelj Emir Kusturica je odbio, ali i započeo sukob sa predsednikom SANU koji traje već nekoliko dana.

Reporterka: Nataša Jovanović

Izbor za nove članove SANU svake tri godine nova je predstava. U ovogodišnjoj drami zaplet je nastao kada su javno počeli da se prepucavaju reditelj Emir Kusturica i predsednik akademije Vladimir Kostić.

„Emir Kusturica ima delo koje je neprolaznih vrednosti i mnogi članovi ove akademije bi voleli da on bude član ove kuće ali sa svim ovim to se ne može baš ni očekivati“ kaže prof. Zoran Popović, potpredsednik SANU.

Kusturica je predložen za člana Odeljenja za srpski jezik i književnost SANU, što je njemu kao reditelju  zvučalo nelogično.

„Predsjednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao“ rekao je Kusturica.

Potpredsednik Akademije objašnjava da je Emira Kusturicu za kandidata predložio akademik Matija Bećković, a pošto je on član odeljenja za srpski jezik mogao je da ga predloži jedino za to odeljenje. Za odeljenje umetnosti mogao je da ga predloži neko drugi.

„Mogao je da bude predložen od strane 3 akademika a malo je čudno što nije jer Matija Bećković zajedno sa još dva akademika je predložio jednog slikara isto je mogao i Kusturicu i on bi tad bio smatran i razmatran u odeljenju umetnosti“ kaže Popović i dodaje:

„Svojim stavom da on neće da bude kandidat za člana akademije on je faktički odeljenje umetnosti nema obavezu da ga razmatra za kandidata jer je sam odbio da bude kandidat za člana akademije“.

Kusturica je priliku da ikada postane član SANU po svoj prilici zauvek izgubio. Neke druge njegove kolege će je, međutim, dobiti jer je odeljenje likovnih i muzičkih umetnosti preimenovano u odeljenje umetnosti.

„Sad prvi put otvaramo mogućnost da se i druge umetničke disciline ravnopravno tretiraju kao članovi naše akademije“ ističe Popović.

„Moram da kažem da su tu kandidati izuzetno značajni i najznačajniji umetnosti iz onoga čime se ja bavim tu su veliki reditelji Mijač i Marković i scenograf Tabački i to bi trebalo da bude ono čime bi trebalo da se bavimo jer je to izuzetno važna stvar i da ti ljudi donose novi kvalitet i autoritet SANU i nadam se i našem društvu“ kaže Milica Kralj, rediteljka.

Dugo je postojala diskusija da li izvođači, glumci i reditelji zaslužuju članstvo u akademiji. Do sada nijedan reditelj niti glumac nije postao član SANU. Akademija broji 128 članova, čiji je prosek godina 74.

Komentari

Vaš komentar