Šta Porfirije donosi na čelo Srpske crkve

Emisije 18. feb. 202121:54
Podeli:
Foto: NewsmaxAdria

Mitropolit Porfirije novi je patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve. Novog poglavara Crkva je dobila posle izvlačenja između trojice kandidata. Osim vladike Porfirija, u najužem izboru bili su episkop bački Irinej i banjalučki Jefrem Šta je obeležilo izbor patrijarha i šta Porfirije donosi na čelo Srpske Crkve, komenatrišu gosti emsije NewsMax Adria "Pregled dana".

Autor: Željko Veljković, NewsMax Adria

Pozivom na jedinstvo počeo je izborni Sabor Srpske pravoslavne crkve, gde se odlučuje ko je 46. patrijarh. Za prvog među jednakima ima onoliko kandidata koliko je vladika koje su duže od pet godina na čelu eparhija.

Ove godine prvi put se sabor odvija van patrijaršije, zvanično zbog epidemioloških mera.  Čak su i neke vladike ukazale da problem može da predstavlja taj detalj u kripti Hrama Svetog Save postoje kamere, a i odlično je ozvučena zbog koncerata horova koji se u njom izvode.  Uoči Sabora, vladika šabački Lavrentije koji ima dva glasa završio je u bolnici zbog korone, a vranjski Pahomije od iste je bolesti, kako se saznaje naglo ozdravio.

Foto: NewsmaxAdria

„Neke tu stvari se tu dešavaju koje su prilično interesantne, čudne i koje na žalost bacaju senku na čitav ovaj sabora i čitav proces izbora patrijarha, tako da je opravdano i interesovanje medija. Pošto mi u pojedinim medijima slušamo i da je ovo neviđeni atak na Srpsku pravoslavnu crkvu, ja bih rekao da je ovo neviđeni upliv državnih struktura unutar SPC i u čitav ovaj izborni sabor“, istakao je novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević.

Upravo po tome da li su za ili rezervisani prema vlastima, najdublje su, kažu, podeljene vladike. Uoči izbora novog patrijarha, predsednik se sretao sa episkomima više nego ikad pre.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ono što meni nije jasno, s obzirom da se predsednik države izjašnjava da je agnostik, ja zaista ne vidim svrhu njegovih poseta, jer moramo biti svesni da mi živimo u sekularnoj državi, da je crkva odvojena od države. Meni je sa druge strane jasno da on želi podršku crkve jer crkva jeste neko ko ima najveći autoritet i poverenje među našim građanima“, rekao je verski analitičar Draško Đenović.

Oni koji  znaju istoriju, kažu da potreba vlasti da stavi crkvu pod kontrolu, nije ništa neobično i nije odlika samo aktuelno političkog vrha i postoji i u drugim državama.

„Vlast želi i da u bukvalnom smislu i faktički i formalno vlada. Da ima kontrolu nad situacijom, ne samo u državi, nego u celokupnom društvu. E sad, pošto je crkva taj najviši autoritet u srpskom narodu, uvek je bila i danas je, pogotovu od vremena patrijarha Pavla, tad je ubedljivo bila i ispred vojske koja tradicionalno ima veliki ugled u srpskom narodu, i onda se to rekao bih po inerciji, nastavilo za vreme patrijarha Irineja. I vlast uvek strahuje kad preuzme neke korake koji su rizični i zna i ona sama da to može biti protiv nekih ključnih interesa srpskog naroda, da nema reakciju s te strane“, kaže kulturolog Jovan Janjić.

Novog patrijarha unutar crkve čekaju stari sukobi i podele, kao i  izjašnjavanje o važnim državnim pitanjima poput  Kosova, gde vladike i država najčešće nemaju istovetne stavove.  Egzarha pećkog trona uz sve obaveze čeka i luksuzna limuzina opremljena blinkerima koji će mu olakšati svakodnevne, ovozemaljske muke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar