Srbija 2021: Teško štampati novine koje ne kontroliše vlast

Emisije 21. apr. 202121:27
Podeli:
Foto: NewsmaxAdria

U digitalno doba štamparije su u krizi, mnoge su morale da okače katanac. Svuda osim u Srbiji, reklo bi se, jer samo tu štampari odbijaju ponudu da po tržišnoj ceni štampaju novi dnevni list. Mali detalj je što je reč o novinama koje ne bi bile pod kontrolom vlasti, a za direktore kako državnih tako i privatnih štamparija to je u današnjoj Srbiji previše vruć krompir. Ljudi iz branše kažu da je čak i devedesetih u doba sankcija bilo lakše štampati novine. Jasmina Dobrilović o tome gde prestaje poslovni interes, a počinju strah i autocenzura.

Redakcija je spremna, uslovi da novinari sa portala nova.rs pišu tekstove i za štampano izdanje postoje. No, došlo se do prepreke jer u Srbiji nema zainteresovanih da štampaju nove dnevne novine. Zvuči neverovatno imajući u vidu da tiraži svih novina strmoglavo padaju i da bi svaka štamparija poželela, u doba digitalizacije, novog klijenta. Prema onome što nam kažu u redakciji Nove, vođeni su razgovori sa pet velikih štamparija i nijedna sada ne može da se poduhvati dodatnog posla.

„Iznenađujuće jeste, čak i devedesetih godina bilo je načina da se štampaju novine bez obzira na situaciju celokupnu tada. Ovo jeste neočekivano za nas, ovaj, i stvarno jeste jedan pokazatelj do koje mere živimo u strahu i da kažem neslobodi“ kaže Stojan Drčelić urednik “NOVA”

„Ako znamo da se pre 7, 8 godina prodavalo 600.000 primeraka, znači da se štampalo 900.000 ili milion, sad se prodaje 200.000 znači da se štampa dosta manje. Tako da, stvarno mi to deluje malo neverovatno“ kaže Stevan Ristić predsednik UO Asocijacije i medija.

Šta kažu direktori i vlasnici štamparija, koji su razlozi da odbiju posao koji bi im povećao zaradu?

„I njima je neprijatno. Znate, mi naprosto znamo da postoje kapaciteti a ovo je komercijalni posao, mi smo spremni da platimo. Spremni smo i avans da damo i nema nikakvog razloga da neko ko jedva namiče plate za radnike i bori se da popuni te kapacitete u štampariji, da odbije jedan ovakav posao“ ističe Drčelić.

„Ja sam očekivao reakciju vlasnika štamparije ili direktora u prethodnih 48 sati i nisam video nijednu. To bi moglo da bude jedan signal zapravo na stanje na medijskom tržištu u Srbiji. Mislim, mi jako dugo pričamo o svemu tome, al ako stvarno ne čujemo bilo koju vrstu reakcije, bilo koju vrstu objašnjenja ovaj, to bi bio jedan od dokaza kakvo je stanje na medijskom tržištu, znate. Ako vi odbijate posao u situaciji gde, ja mislim da su dobro prošle štamparije kojima je posao pao samo za 30 posto i ne želite novi posao, to je meni jako čudno“ objašnjava Ristić.

Oglasila se i United Media koja posluje i u Srbiji i u okviru koje rade i Nova i Njuzmaks Adria Beograd. Poslali su dopis premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković pozivajući ih da reaguju i učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima. Ni u jednoj od zemalja, kako navode u saopštenju, u kojoj posluju nisu se suočili sa preprekom da vlasnici i direktori državnih i privatnih štamparija strahuju da prihvate novi posao, posebno u doba pandemije i ekonomske krize i poslovne neizvesnosti koju je ona proizvela.

„Ja verujem da ćemo do kraja maja biti na kioscima. Znači, ja to stvarno ne mogu da obećam, nisam u prilici, ali verujem da ćemo biti zato što smo se mi pripremili, sve je manje više spremno“ ističe Stojan Drčelić.

A na kioscima, zna se kakav je izbor. Tabloidi drže primat, a upitna je i vlasnička struktura i činjenica da se država nije povukla iz medija, a trebalo bi, po zakonu. Naša redakcija tražila je komentar od resorne ministarke, ali ga nismo dobili.

Pogledajte prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria:
https://youtu.be/PW-JYShugDo
Komentari

Vaš komentar