Slučaj Aleksić: Da li su tabloidi „digli ruke“ od te teme

Emisije 13. feb. 202122:49
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Da li se sećate slučaja Mike Aleksiće ili su i to pokrili Belivuci i prisluškivanja. Učitelju glume, koga više glumica optužuje za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje produžen je pritvor, ali donedavna pažnja javnosti kao da se nije produžila. Tablodima su bile zanimljive samo traumatične ispovesti žrtava, kada sve preraste u redovnu pravnu proceduru, kao da im više nije zanimljivo. Koliko smo daleko od optužnice u tom slučaju, pitaju novinari Pregleda dana Newsmax Adria.

Autorka: Žana Bulajić, Newsmax Adria

Najmanje još mesec dana provešće u pritvoru učitelj glume Miroslav Aleksić, osumnjičen za silovanje i seksualno uznemiravanje svojih učenica. Razlog za to je moguće uznemiravanje javnosti da na slobodi ne bi ponovio krivično delo. O temi koja je potresla Srbiju, prve su progovorile dve mlade glumice, Milena Radulović i Iva Ilinčić, da bi potom njihove ispovesti ohrabrile još nekoliko žrtava, da prijave Aleksića.

„Do sada je saslušano osam oštećenih, koje su se prijavile i koje su praktično podnele krivičnu prijavu i saslušano je nekoliko svedoka. Ostalo je još šest ili sedam svedoka koje smo kolege i ja predložili, i ostalo je da se vidi da li će odbrana predložiti. Do sada nisu predložili nikog zvanično. Video sam u medijima da se pojavila neka cifra od 400 i nešto svedoka. Iskreno, ja ne znam na koje okolnosti će oni svedočiti“, rekao je advokat oštećenih Denis Bećirić.

Advokat Denis Bećirić Foto: Newsmax Adria

Kakva će biti dalja strategija odbrane, Newsmax Adria je pokušala da sazna od Aleksićevog advokata Zorana Jakovljevića, ali je on bio nedostupan. Jedan predlog odbrane već je odbačen, za izuzeće zamenika tužioca.

„Posle saslušanja svedoka, ono što će sasvim izvesno biti jeste veštačenje od strane psihologa i psihijatra, što je uobičajena stvar, kada su ovakvi predmeti u pitanju, gde će se oni izjasniti o psihičkom stanju i traumama koje su oštećene preživele. Ukoliko ne bude bilo dodatnih predloga svedoka od strane odbrane, ja očekujem da u sledećih dva meseca bude optužnica“, naveo je Bećirić.

A zbog onoga što su žrtve preživele, organizacije koje se bave njihovim pravima, Autonomni ženski centar tražio je da one budu proglašenje posebno osetljivim svedocima, što bi podrazumevalo da recimo budu ispitane uz pomoć psihologa ili socijalnog radnika, ali ovakav status je dobila samo jedna od njih, maloletnica.

„Najčešće kada se da taj status, to se uradi tako što bude prisutan samo branilac onoga ko je učinio krivično delo, dok onaj koji je učinio ne bude unutra dok je saslušanje. U slučaju Aleksić, s obzirom da se on nalazi u pritvoru, on nije dovođen iz pritvora koliko smo mogli da razumemo iz svega ovoga što je nažalost bilo u medijima, a ne tako što je tužilaštvo reklo na koji način se odvija postupak. Stekao se utisak da on nije bio prisutan kada su one davale iskaz, bez obzira što nisu imale status posebno osetljivog svedoka, te sa te strane su ipak na neki način ostvarile to pravo, iako ga faktički nemaju na papiru“, kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Vanja Macanović Foto: Newsmax Adria

Za neke medije, ovaj slučaj samo je još jedan povod da umesto zastupljanja javnog interesa, na skandalozan način i neprimeren način pokušaju da dođu do novih čitaoca ili gledaoca. Kako drugačije objasniti objavljivanje slike nasmejane Milene Radulović, u društvu kolega i učitelja glume, ili TV emisiju u kojoj su astrolozi i numerolozi tumačili natalne karte Aleksića i njegovih žrtava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar