Skaj platforma: Telefoni za kriminalce?

Emisije 17. mar. 202120:04
Podeli:
Foto: NOVA S

Pre izvesnog vremena, većina građana Srbije prvi put je čula za Skaj aplikaciju i to kada je policija obelodanila da je grupa okupljena oko Veljka Belivuka posedovala telefone i tu aplikaciju, preko koje je šifrovano razmenjivala informacije, slike i video zapise. Država je najavila da će zabraniti Skaj platformu, a iznenada u čitavu priču uključio se i američki FBI.

Novinar: Filip Vidojević

Za kratko vreme, tokom borbe protiv kriminala, čuli smo mnogo. U moru informacija izdvojila se jedna. Srbija se, uglavnom, sa Skaj aplikacijom upoznala na ovaj način…

„44 takva telefona smo pronaŠli. Pronašli smo ih kod raznih pripadnika ovog klana. Svi su ih oni, više – manje imali, koristili ih za komunikaciju između sebe ali koristili su ih i za komunikaciju sa drugim pripadnicima što klana, što drugih organizacija“ rekao je Aleksandar Vulin.

U praksi, to izgleda izgleda i funkcioniše ovako…

„Govorimo o jednom zatvorenom sistemu koji podrazumeva da postoji uređaj koji dobijete od firme koja je proizvođač. Imate zaštićeni komunikacioni kanal i imate aplikaciju koja je prilagođena tom uređaju. Aplikacija ne moze da se instalira na sve uređaje vec imaju modeli: epl, blekberi i android, određeni modeli na koje može da se instalira“ kaže Miloš Jovanović, IT stručnjak.

Sve navedeno nudi se u okviru nekoliko opcija koje garantuju privatnost korisnika, a cena se kreće od 600 do 2.200 dolara.

Ubrzo nakon otkrivanja ove priče, ministar unutrašnjih poslova je obelodanio da bi posedovanje i korišćenje takvih aplikacija trebalo da se vodi kao krivično delo. Ima li takva ideja, logičnih utemeljenja?

„Pitanje je kako bi se tumačilo to zakonsko rešenje i te odredbe. Svi uređaji sa kojima smo svaki dan u susretu koji nas okruzuju se zasnivaju na vrstama enkripcionih protokola, kao što je npr. I benking. Kriminalizacija određene tehnologije, bi moglo da izazove mnogo vise problema obicnim građanima“ kaže Bojan Perkov iz SHARE fondacije.

Ipak, u priču oko Skaj aplikacije uključio se i američki FBI. Ako biste sada otišli na sajt pomenute Skaj platforme, zatekli biste ovakvu poruku: Sajt je blokiran i zaplenjen po nalogu suda u Južnoj Kaliforniji. Kao razlog se navodi: učešće u zločinackom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge upotrebom šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije.

„Ne mozemo da kazemo da je sama aplikacija dizajnirana za upotrebu u tim slučajevima i okolnostima jer je to primena tehnologije, ali sa druge strane ono što je činjenica jeste da su tu aplikaciju najviše koristili ljudi iz kriminogenih struktura“ ističe Jovanović.

Takođe, u Belgiji je 9. marta zaplenjeno 17 tona kokaina. Tokom istrage, istražitelji su presreli oko milijardu šifrovanih poruka iz softvera za šifrovanje Skaj.

Prema izveštaju Evropola, svakodnevno se istim putem razmeni oko tri miliona poruka, a više od 20 odsto korisnika ima sedište u Belgiji i Holandiji.

Komentari

Vaš komentar