Skandiranje "uprava napolje" bila je poruka koja je došla Zvezdanu Terziću od strane profesionalnih navijača koji su u vremenu doba zlog postali faktor u društvu.

Novinar NIN – a, Vuk Cvijić podseća da smo vođe svih tih klubova viđali za vreme demonstracija i vanrednog stanja.

– Sećao se kako su napadali ljude, viđali smo ih po krovovima kako pale one bakle, viđali smo ih kako se kreću za vreme vanrednog stanja, kada je bio policijski čas, a onda ako logično povežemo da je cena droge za vreme vanrdnog stanja bila najniža u Srbiji a oni su imali propusnice da se kreću, dobijete malo jasniju sliku šta se dešavalo – rekao je Cvijić.

– To je jedna ozbiljna grupa srpskih mladih buntovnika i s obzirom na tu masovnost, tu brojnost i na njihovu jako dobru organizaciju, jako su bitni. Doživljavam ih kao jako pozitivnu grupu. Oni nikada nisu zloupotrebili moć koju imaju i ja im zbog toga dugujem ogromnu zahvalnost – rekao je tada Terzić u intervjuu za televiziju „Kurir“.

Sportski komentator Milojko Pantić smatra da to nisu nikakvi navijači, to su neformalni vlasnici Crvene Zvezde.

– Zato nema više na tribinama kada Zvezda izgubio uzvikivanja „uprava napolje“, jer oni su uprava – smtra Pantić.

Osim zahvalnosti, Terzić je popularnim Delijama morao i da se izvinjava kada su se pojavile fotografije sa proslave Dana Republike Srpske na kojima je bio i u društvu navijača Partizana.

– Na toj fotografiji su navijači sa debelim kriminalnim dosijeom – naglašava Zoran Pavić, kolumnista i novinar Danas – a.

Zli jezici tvrde da bi kao izraz Terzićeve zahvalnosti trebalo razumeti činjenicu da su najjače navijačke grupe počele da se bave informacionim tehnologijama i građevinarstvom. Da sve bude jasno, ovi drugi su i kranove firmi koje kontrolišu ofarbali u crveno i belo.

Profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić podseča da se baš u Ljutice Bogdana nalaze se registrovane dve firme, jedna je „Ultra Kop“ a druga je „Gama solution“.

– Da li ste svesni da ove dve firme po pravilu dobijaju najveće državne poslove, sa Narodnom bankom Srbije, aerodromom, poštom, evo i sa Beogradom na vodi u krajnjoj liniji – upozorava Vuletić.

Novinar NIN – a Vuk Cvijić navodi da možemo da vidimo veliki uticaj organizovanog kriminala u klubovima a sa druge strane u savkom klubu postoje ljudi koji su iz BIA.

– Recimo jedan od visokih funkcionera BIA Bojan Dimić je baš u Zvezdi. On je javno optužen da je blizak Zvonku Veselinoviću – kaže Cvijić.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez jednog čoveka, koji od mladosti zaljubljeno gledao i želeo da kontroliše navijčaki šipku. Jednog optuženog sportskog radnika, koji je hrabrost da se suoči sa  nepočinstvima koja je napravio dokazao bežanjem i skrivanjem i simbioze sa profesionalnim navijačima koja garantuje mir u klubu ali i na ulicama.

– Navijače uvek kontrolišu policija i UDBA i sa navijačima Zvezde je očigledno napravljne dogovor u nekoj ranoj fazi, da te vođe kontrolišu tribinu na način na koji je potreban vlastima a da za uzvrat dobiju neke legalne poslove – smatra Slobodan Georgiev, direktor vesti na Nova S.

Predsednik NUNS – a, Željko Bodrožić smatra da se oni tako namiruju sebe i ljude oko sebe i budu utišani da se na severnoj tribini nikad više ne čuje loša poruka za Aleksandra Vučića ili vlast uopšte.

– Kažu da kad Crvene Zvezda pobedi, sutra mirna Srbija. To dovoljno oslikava koliko je Crvena Zvezda važna za državu Srbiju, za ovaj narod. U Crvenoj zvezdi se preklapa mnogo interesa i društvenih, socijlanih, političkih, sportskih i kriminalnih – govorio je Zvezdan Terzić.

Mirko Poledica, predsednik profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ kaže da su Crvena Zvezda i Partizan tradicionalno politički klubovi.

– U zavisnosti ko je na vlasti, veća šanse se daje onom klubu čiji navijač je neko ko donosi najznačajnije odluke u ovoj državi – kaže Poledica.

– Onda se ispostavilo da je baš Terzić ta osoba koja će da uradi ono što je Vučić hteo da uradi sa Zvezdom – smatra Georgiev.

Dobri rezultati bili su dodatni razlog za uživljavanje u ulogu apsolutnog vođe, Crvena Zvezda to sam ja i nije to jedino u čemu je Terziću uzor Aleksandar Vučić.

PRIOČITAJTE JOŠ:

Celu dokumentaru emisiju „Junaci doba zlog“ o Zvezdanu Terziću pogledajte u sledećem videu:

 

 

Komentari

Svi komentari (0)