Podeli
Foto: NOVA S

Koliko znamo o vakcinama i vakcinisanju, da li dobijamo prave informacije i na vreme, zašto nabavka nije transparentnija u emisiji "Među nama" govorili su advokat i bivši poverenik za informacije od javnog zanačaja Rodoljub Šabić i epidemiolog Zoran Radovanović.

Na pitanje da li je sve sada transparentno u vezi sa vakcinama Radovanović kaže kako je malo toga u Srbiji transparentno.

“Tako je i sa vakcinama, kao što je bilo i sa respiratorima. To ne ide normalnim sistemom – ko nabavlja, ko transportuje, ko dostavlja. To je sve proces koji ide mimo zakonskih propisa i normalnih običaja”, kaže Radovanović.

Foto: NOVA S

Dodaje da ono što moramo da pohvalimo, je da za razliku od Evropske unije Srbija ima vakcine.

“To je jedini primer kada smo zbog našeg odsustva iz te velike zajednice dobili nešto pozitivno”, kaže Radovanović i dodaje proces nabavke vakcinacije u Srbiji nije centralizovan, dok je Srbija imala slobodu da sama traži vakcine.

Pomenuo je da je 400.000 prijavljenih građana mali odziv.

“Moramo da uzmemo u obzir da je prijavljivanje išlo preko e-uprave, mnogi građani tome nisu mogli da pristupe. Od četvrtka je moguće i telefonsko prijavljivanje pa očekujem da će taj broj rasti”, objašnjava epidemiolog.

Naglašava da je “zaprepašćujuće to što je u Srbiji jako mali odziv lekara, što sigurno utiče na mali odziv populacije uopšte”.

“Oni koji su preležali ove jeseni mogu da čekaju, ali oni koji su preležali u aprilu ili julu dobro bi bilo da se vakcinišu. Zaista nemam pravi odgovor zašto je to tako, za to bi trebalo da se uradi neka studija”, kaže Radovanović i dodaje:

“Na to utiče što je više uglednih lekara, sa najvišim akademskim znanjima govorilo neprimereno o vakcini, ili se zalagalo a priori za istočnu ili zapadnu vakcinu nemajući nikakve informacije zašto je baš ta bolja od drugih. To odražava jedan ideološki stereotip.”

Foto: NOVA S

Šabić kaže kaže kako veliko istraživanje koje je rađeno po pitanju spremnosti na vakcinaciju Srbiju stavlja na samo dno lestvice.

“Bez rezervi je 40 odsto ljudi. To je zabrinjavajuće mali procenat”, kaže Šabić i dodaje da na postoji istraživanje koje pokazuje da gotovo trećina ljudi u Srbiji nije sigurna da li smo mi u Srbiiji zaista suočeni sa epidemijom i sklona je da veruje u različite teorije zavere.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar