Radna grupa za bezbednost novinara: Osipanje članstva

Emisije 15. mar. 202119:13
Podeli:
Foto: NOVA S

Iako su među prvima pisali o sprezi Veljka Belivuka sa vlastima, novinari portala KRIK su sada optuženi da su upravo sa njim sarađivali. Napadi na njih stižu iz provladinih tabloida, ali i iz Skupštine, pa se postavlja pitanje je li njihova bezbednost time ugrožena. Sa druge strane, oni koji bi trebalo da reaguju, to ne čine.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara svoj naziv nije opravdala. Iako danima traju napadi na naše kolege sa portala KRIK, ova grupa ćuti. Zato ju je napustilo čak šest novinarskih udruženja, uključujući NUNS.

„Predstavnici vlasti su se na isti način ponašali prema novinarima, na isti način iz poslaničkih klupa su dolazile najrazličitije i neopravdane optužbe na račun novinara, a Radna grupa na to nije reagovala. Takođe dogodili su se tokom mandata ove Radne grupe i nekoliko napada na novinare i zapravo predstavnici novinarskih udruženja procenili su da reakcija vlasti nije bila adekvatna. Tako da mi smo vrlo, zadovoljni smo reakcijama koje su udruženja pokazala, jer jedino što nas štiti u ovom trenutku jeste javnost“, kaže novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

Radnu grupu napustila je i fondacija Slavko Ćuruvija.

Foto: NOVA S

„U toj grupi sede osim medijskih i novinarskih udruženja predstavnici tri ministarstva, predstavnici kabineta premijerke, predstavnici tužilaštva, policije. Dakle ako je neka grupa trebalo da se oglasi i da nešto preduzme povodom ove zaista veoma opasne kampanje protiv novinara KRIK-a, onda je to bila ta grupa. Mi smo pokušali tokom prošle nedelje da na neki način iznudimo reakciju ove grupe…Na žalost naši pozivi su ostali bez apsolutno ikakve reakcije članova koji predstavljaju državu u toj grupi“, rekla je Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Sat vremena nakon što je Fondacija Slavko Ćuruvija obznanila da napušta grupu, saopštenjem se oglasilo Ministarstvo kulture i informisanja.

„Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa. Novinari moraju imati uslove da neometano obavljaju svoj posao, a njihovu ličnu bezbednost i profesionalni integritet ne sme niko da ugrožava“, navodi se u saopštenju.

Zašto u saopštenju nismo čuli koji je to medij napadnut, zbog čega reakcija nije bila oštrija, kao i da li je bilo pokušaja da se novinarska udruženja odgovore od napuštanja Radne grupe, pokušali smo da saznamo od samog ministarstva, ali nam nije odgovoreno. Ipak, koliko jedni ćute, toliko drugi daju podršku redakciji KRIK-a.

Foto: NOVA S

„Mislim da tamo gde smo mi zapravo najglasniji jesu upravo društvene mreže, mi smo onlajn medij, i zaista je bilo mnogo podrške na tviteru, a osim tih poruka podrške zadnjih dana stižu nam zaista mnogo donacija, jer mi pokušavamo da jedan deo budžeta odvojimo i zapravo da nas finansiraju građani. I ovo nam mnogo znači..“, istakla je Bojana Pavlović iz KRIK-a.

Podsetimo, redakcija portala KRIK je u provladinim medijima, ali i parlamentu Republike Srbije, optužena za saradnju sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ Tv Nova S novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar