Podeli
Radmila Dragičević Dičić Foto:Nova S

Evropski dan žrtva kriminala u Srbiji ove godine se obeležava konkretnim pomakom u zaštiti žrtava i svedoka krivičnih dela u okviru sudskih postupaka, a sudija Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragičević Dičić u emisiji "Među nama" govori o donaciji OEBS-a i EU u vidu opreme za video konferenciju koja će u pet sudova omogućiti drugačiji vid svedočenja.

“To je samo deo Strategije koja se tiče prava žrtava i podrške žrtvama koju je donela Vlada Srbije, a  cilj toga je da se u svim sudnicama, odnosno, višim sudovima omogući video konferenicija da žrtve, kada je to neophodno, ne budu u sudnici i izbegnu suočavanje ako to ne žele, da se u posebnim prostorijama relaksiraju, da im se pruži psihološka podrška, objasni šta ih očekuje u sudnici, jer su one zaplašene i nisu spremne da se suoče sa takvim postupkom”, objasnila je Dragičević Dičić.

Na pitanje koliko osobama koje se nađu u toj situaciji znači da ne moraju da budu u istoj prostoriji sa optuženima, ona je rekla da se na osnovu njenog iskustva žrtve razlikuju.

“Neke žrtve imaju potrebu da se suoče sa okrivljenima, da im u lice sve kažu i tako doživljavaju pravdu i lakše im je, dok su neke žrtve slomljene, nemoćne. ponižene, zastrašene i upravo takvim žrtvama je to odvelikog značaja, a tužilaštvo i sud su tu da procene kojima žrtvama je to neophodno i da im se to i omogući”, naglasila je  Dragičević Dičić.

O čemu je još govorila Radmila Dragičević Dičić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar