Profesor Petar Petrović o industriji Srbije: Mi zapravo radimo a ne zarađujemo

Emisije 08. feb 202223:31
Podeli:
Petar Petrović Foto: Newsmax Adria

Četvrta industrijska revolucija je u toku. Njena dobra strana mogla bi da bude jeftinija roba i usluge, što bi dovelo do novog talasa ekonomskog rasta. Loša strana bila bi masovna nezaposlenost i sve veći jaz između korporacija i populacije. Uspon robotike i široka primena, spajanje virtuelnog i stvarnog i veštačka inteligencija su baza četvrte industrijske revolucije. Stižemo li je ili će nas pregaziti - jedno je od pitanja za profesora proizvodne tehnologije, kibernetike i mehatronike na mašinskom fakultetu Petra Petrovića.

Profesor sa mašinskog fakulteta Petar Petrović četvrtu industrijsku revoluciju opisuje kao „masovni prodor digitalnih i komunikacionih tehnologija u proizvodne procese“.

„Spajamo znači tradicionalnu proizvodnju kakvu znamo slolećima sa novodolazećim tehnologijama“, kaže Petrović.

Kao primere novih tehnologija navodi virtuelnu realnost, veštačku inteligenciju i globalne komunikacije, čiji značaj posebno ističe.

PROČITAJTE JOŠ:

"Mi danas nemamo geografske distance. Mi možemo u ovom trenutku da upravljamo procesima koji se nalaze u Kini ili Americi - ili bilo gde drugde - a da nam to ne stvara nikakve teškoće, pogotovu sa 5G tehnologijama gde se kašnjene meri u milisekundi", objašnjava profesor.

On otvaranje centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji smatra "sjajnom vešću".

"Sve što se odnosi na napredak u sektoru industrije je dobra vest za Srbiju. Mi živimo u industrijskoj ekonomoiji. Ako nemate industriju, to vam je kao bazen bez vode. Besmislena stvar", kaže profesor i dodaje da je Srbiji u ovom trenutku jako potrebna jedna duboka tehnološla transformacija, odnosno "reinžinjering proizvodnih osnova njenog industrijskog sistema".

Kako kaže, mi jesmo krenuli da zapošljavamo ljude i nesumljivo imamo skok u broju zaposlenih radnika, doduše ne kao 1990-ih.

"Međutim, ono gde kasnimo jeste sa doprinosom industrije u stvaranju bruto domaćeg proizvoda, koji je 2020. godine bio samo 13.3 odsto na osnovu zvaničnih podataka. To je zabrinjavajuće niska vrednost koja nama zapravo pokazuje, kada razmišljamo o industriji, da mi radimo a ne zarađujemo", ukazuje Petrović.

Prema njegovim rečima, mi ne zarađujemo zato što naš rad nema dovoljno ugrađenog znanja.

Kako bismo to rešili, profesor Petar Petrović smatra da "moramo da imamo pomak ka visoko-tehnološkim sektorima u kojima ima više ugrađenog znanja - da naš rad više košta i da onda ta naša industrija više vredi".

Cele gostovanje možete pogledati ovde:

Bonus video: Zašto toliko kasni 5G mreža u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar