Prijepolje: Klubovi vraćaju budžetska sredstva

Emisije 22. apr. 202120:15
Podeli:
Foto: Nova S

Opštinsko veće u Prijepolju usvojilo je izveštaj Komisije za kontrolu trošenja budžetskih sredstava u oblasti sporta za prošlu godinu. Prema nalazu Komisije skoro polovina klubova nije opravdala dobijena sredstva ili su ih potrošili neosnovano, pa će novac morati da vrate u opštinsku kasu.

I opštinski revizor potvrdio je da je Komisija radila u skladu sa zakonom i Pravilnikom o sportu koji definiše kako se sredstva moraju pravdati, a ako nisu namenski potrošena vraćaju se u budžet sa zateznom kamatom. U opštinskom veću kažu da im nije u interesu da neki klub ostane bez novca, ali da se zakon mora poštovati.

„Zakon o sportu je jasan gde se kaže da se ta sredstva moraju upotrebiti za školski sport, za rekvizite i usavršavanje trenera i tome slično“, kaže Zoran Despotović.

Klubovi su prošle godine zbog korone imali vrlo malo takmičenja, pa se i generalni sekretar prijepoljskog Sportskog saveza slaže da je ovo način da se sport u gradu na Limu dovede u red. Prošle godine za klubove je iz buždžeta izdvojeno 17,5 miliona dinara, a na stavku “hranarine” otišlo je čak 6,5 miliona.

„Ta hranarina je u stvari naknada sportistima amaterima za ishranu i smeštaj, koja se negde preformulisala u hranarinu i taj neki neoporezivi deo 9. 900 dinara se isplaćivao, a isplaćivao se bukvalno onako kako ne treba i kako je neko hteo. Zakon jasno kaže kako se hranarina isplaćuje, a to je samo tokom takmičenja, a takmičenja su prošle godine bila izuzetno smanjena”, kaže Šuljagić

Prvi na listi sportskih klubova koji nisu opravdali sredstva dobijena iz opštinskog budžeta je klub Lim iz Prijepolja. Iz opštinskog sportskog saveza rešeni su da stvari isteraju na čistac i kažu da se mora pravdati svaki dinar, od stotinu do dva miliona dinara.

Klubovi koij su dodeljeni novac potrošili kao treba, kažu daje to obaveza svakog ozbiljnog kluba, a da sve drugo šalje lošu poruku o sortu u Prijepolju.

„Nije samo da stvara lošu sliku nego sad mi koji smo opravdali sredstva zbog nekih klubova koji su napravili propust mi trpimo to da nemamo sredstva za takmičenje“, kaže Milan

Klubovi koji igraju u nekim ligama, a ne vrate novac, po Zakonu o sportu neće moći da računaju na sredstva iz opštinske kase naredne dve godine. Imaju rok od 15 dana da sredstva opravdaju ili d aih vrate. Komisija je kontrolisala 21 klub, od čega je polovina nenamenski trošila novac.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“  TV Nova S novinarke Snježane Ostojić možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar