Ostojić: Smanjuje se broj dece obolele od koronavirusa

Emisije 12. apr. 202108:34 > 10:45
Podeli:
Printscreen

Načelnica Dečje klinike u KBC "Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić da je situacija u bolnici bolja, da je mnogo više otpusta nego prijema i da se generalno smanjuje broj dece obolele od koronavirusa.

Ostojić je rekla da se broj prijema smanjuje, ali da je i dalje postoje mlađi pacijenti koji imaju težu kliničku sliku.

„Ozbiljnija slika znači da je dete kovid pozitivno, da ima povišeno temperaturu, kašalj, otežano disanje, bolove u grudima. To zahteva antibiotsku terapiju i povremenu upotrebu kiseonika, ali ne dugotrajniju. Ta terapija traje maksimalno traje 10 dana i deca se brzo oporave“, objašnjava doktorka i kaže da situacija dosta liči sa onom koju imaju odrasli pacijenti.

Na pitanje zašto deca lakse podnose virus nego stariji pacijenti, doktorka kaže da je to zato što imaju manje receptora.

„Manji je broj tih receptora u dečjoj populaciji i manja je mogućnost da se koronavirus zakači za tkivo. Što se tiče hroničnih pacijenata, i kod dece ih ima. Deca dijabetičari nešto teže kontrolišu šečer u krvi, a deca koja imaju onkološke bolesti nemaju drugačije manifestacije od drugih pacijenata, niti imaju težu kliničku sliku. Slična situacija je asmatičarima, ali ni to nije bio slučaj“, nastavila je doktorka i podvukla da je nešto lošija situacija sa gojaznom decom.

Ostojić kaže da je u prethodnih mesec dana bio nešto veći prijem pacijenata.

„Razlog tome je britanski soj koronavirusa, ali i zimski raspust, odlazak na skijalista itd. Tinejdžeri su se malo opustili, pa se tu virus najčešće širio. U vrtićima i nižim razredima osnovne škole nije bilo mnogo slučajeva infekcije, dok je taj broj veći kada govorimo o učenicima srednjih škola. Oni su išli i na sportske pripreme i druge organizovane aktivnosti, pa je tu jačala aktivnost“, rekla je Ostojić.

 

 

Komentari

Vaš komentar