Koja opozicija želi dijalog sa Vučićem?

Emisije 26. apr. 202119:55 > 21:14
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Srpski pokret Dveri odlučio je da učestvuje u pregovorima na oba koloseka. I na onom uz posredovanje evropralamentaraca i na onome na kome će se razgovarati direktno sa vlastima. Dijalog vladajućih partija i opozicije, bez međunarodnih posrednika trebalo bi da počne već u sredu.

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpski patriotski savez, Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove kraljevine Srbije,
Srpska stranka Zavetnici, Pokret Dosta je bilo. To su stranke koje će po svemu sudeći prekosutra učestvovati u razgovoru o izbornim uslovima koji je zakazao predsednik Skupštine Ivica Dačić. Na sastanku se očekuje i prisustvo predsednika Aleksandra Vučića. Iako je reč o drugoj liniji dijaloga, u kojoj učestvuju one partije koje nisu želele evroparlamentarce kao posrednike, Dačićev poziv ipak je prihvatio i lider Dveri Boško Obradović.

„Mi nećemo biti nikakva ikebana u ovom dijalogu na ova dva koloseka, niti sa EP niti sa našim vlastima, ako na tim razgovorima vidimo da je neko novo foliranje, odlaganje, ako vidimo da nema pomaka, mi dalje nećemo učestvovati. Ali sada dajemo šansu dogovoru i nadamo se da ćemo se da ćemo što pre imati konkretne rezultate u vezi sa nastupajućim izborima na svim nivoima“, kaže lider Dveri Boško Obradović.

A šta bi prisustvo Aleksandra Vučića moglo da donese i promeni u samom dijalogu?

„Menja, jer će biti veća medijska pažnja, menja što će olakšati da direktno u lice najvećem političkom autoritetu kažemo sve ono što smatramo da ne valja. Sad bi ovo delovalo optimistično, ali mi se čini da neka mrvica ideje da nešto treba da se promeni na bolje od strane vlasti postoji, inače ne vidim zašto bi predsednik Republike dolazio, bilo bi sumanuto da dolazi da glumi Sandru Božić, gđu Pilju ili Martinovića iz najboljih dana, ne znam koga sad sve da nabrojim“, rekao je lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

U Srpskoj radikalnoj stranci navode da je dijalog važan kako se ne bi ponovili nelegalni i nelegitimni izbori kakvi su održani prošle godine, jer bi to, kaže Aleksandar Šešelj, značilo sumrak demokratije i parlamentarizma u Srbiji. Ipak, dodaje se oko svega digla prevelika prašina.

„Ja prvo, smatram pogrešnim da se taj početak dijaloga čeka kao neka Halejeva kometa, ili neko svetsko čudo. To je stvar političke svakodnevnice u nekoj normalnoj zemlji. Što se tiče učešća predsednika Aleksandra Vučića, kao osobe koja ima najveći autoritet u Srbiji, treba da bude garant ozbiljnosti i relelavnosti tog dijaloga. A ono što ćemo izneti jesu anomalije našeg izbornog procesa, od potkupljivanja birača, pretnji biračima…“, kaže Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke.

U Pokretu obnove kraljevine Srbije (POKS) od dijaloga ne očekuju puno, ali kažu da su svakako zadovoljniji što će pregovarati sa onim ko je alfa i omega režima, a ne sa, kako navode, petim ešalonom SNS-a.

„Ono na čemu će POKS insistiriati jeste za ukidanje funkcionerske kampanje, ministri se ne skidaju sa TV a u stvari vode kampanju. Nešto slično dešava se i na terenu. Takođe, insistiraćemo da se otvore mediji sa nacionalnim frekfencijama i da se obezbedi lakše prikupljanje potpisa, jer ako smo skupili kad smo osnivali stranku, ne znam zašto bismo sada od ovoga pravili situaciju da je podvig da vi izađete na izbore“, kaže Miloš Parandilović iz POKS-a.

Pripreme za onaj drugi međustranački dijalog uz posredovanje evropskih parlamentaraca trebalo bi da bude nastavljen početkom maja.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Marka Novičića možete pogeldati ovde:

Komentari

Vaš komentar