Omer Hadžiomerović: Ustav pred promenama

Emisije 12. apr. 202121:35
Podeli:
Omer Hadziomerovic
Omer Hadžiomerović Foto:Nova S

Ove nedelje bi trebalo da bude održan sastanak skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo kako bi se ušlo u izmene Ustava. Kako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla, promene će se najvećim delom ticati pravosuđa. Otkud to da je sada došlo do tih razgovora o promeni Ustava, da li je reč o pritisku iz EU ili o nečemu drugom i hoće li se na ovaj način konačno rešiti jedan od najvećih problema u našoj zemlji u emisiji "Među nama" govori sudija Apelacionog suda u penziji Omer Hadžiomerović.

Upitan da li se ovim izmenama radi na poboljšanju pravosuđa koje se smatra „kao rak rana našeg sistema“,  Hadžiomerović je rekao da je u postupku pristupanja EU urađen skrining propisa i da su se predstavnici naše države i EU saglasili da postoji politički pritisak na pravosuđe, drugim rečima, da ono nije nezavisno.

„Potrebno je bilo promeniti praksu, ali i normativni okvir, a između ostalog bilo je potrebno promeniti i Ustav jer je konstatovano da mogućnost za politički uticaj stoji kroz četiri stvari koje su u skriningu definisane. Jedno jeste što se sudije biraju u parlamentu prvi put, što je njihov mandat samo tri godine, što u Visokom savetu sudstva kao članovi sede predstvanici izvršne i zakonodavne vlasti i zato što u Ustavu nisu jasno definisani razlozi za prestanak funkcije i razrešenje sudije“, objasnio je Hadžiomerović.

Prema njegovim rečima, naša država se dogovorila i preuzela obavezu da izmeni Ustav u tom smislu, ali i da izvede druge promene da bi se ojačala nezavisnost sudija.

Postupak promene Ustava tek treba da počne, a pre toga Ministarstvo pravde je uradilo neku javnu raspravu i nacrt amandmana kako oni mislie da treba promeni Ustav, ukazao je Hadžiomerović.

O čemu je još govorio Omer Hadžiomerović možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar