Može li Porfirije da udalji politiku od SPC

Emisije 19. feb. 202121:49 > 21:54
Podeli:
Foto: NewsmaxAdria

Patrijarh srpski seo je na tron, Crkva ima relativno mladog poglavara pred kojim su brojni ciljevi i problemi. Najveća briga, poručuje novoustoličeni patrijarh biće mu Kosovo, za koje rekao da nije mit nego zavet. U emisiji NewsMax Adria "Pregled dana" gosti su sabirali utiske nakon ustoličenja i istakli koja su očekivanja od patrijarha Porfirija.

Autor: Željko Veljković, NewsMax Adria

Kad se rukopolaže sveštenik, hirotoniše vladika ili uvodi u tron patrijarh, običaj je da verujući narod to pozdravlja i potvrđuje starogrčkim „axios“ i srpskim „dostojan“! Kad je reč o novom episkopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju, čini se da ovaj pozdrav nije bio samo stvar običaja.

Od kada je početkom devedesetih počeo obnovu zapuštenog manastira Kovilj, Porfirije je važio za vladiku kojeg verujući narod sluša i prati, sveštenstvo poštuje, a političari žele da ga imaju blizu. Oni koji su mu zaista bliski, za patrijarha Porfirija kažu da je čovek koji razume savremeni svet, ali i svevremenost crkve, a iznad svega stavljaju njegovu odmerenost, zbog čega je i u Zagrebu bio omiljen, a odakle dolazi na tron crkve.

„Evo sada, na radost svih nas, opet će biti tu u Beogradu, mada znam da je bio veoma omiljen od strane i Hrvata. Imao sam priliku da čujem brojne anegdote, da je i tamo odlazio na pozorišne predstave, da su se ljudi zaustavljali da se fotografišu s njim. I evo, sećam se jedne slike, kad je bio rukopoložen u čin mitropolita i služena je služba u Zagrebu, slušao sam hrvatskog komentatora koji je bio zadivljen tim govorom i kaže – ovakva teologija ljubavi i ovakvo besedništvo dugo će se još pamtiti u našem narodu“, kaže Aleksandar Gajšek, autor serijala „Agape“.

Kada je 2014. godine stigao u Zagreb, nisu ga sačekali samo oni koji su bili spremni da čuju šta ima da kaže. Bilo je i zlonamernih komentara  da je četnik, da se u centru Zagreba šeta bradata prikaza sa nožem u zubima, govorili su oni koji su ubrzo morali da zaćute.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mitropolit Porfirije je svojom strpljivošću, svojom otmenošću, svojom diplomatičnošću nadjačao takve glasove i takve pokušaje. Tako da me ne čudi što je među prvim čestitkama koje su mu pristigle juče tokom popodneva, bila i čestitka nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Bozanića“, naveo je Milorad Pupovac iz „Srpskog narodnog vijeća“ u Hrvatskoj.

Neće ni dojučerašnji mitropolit lako zaboraviti svoju dosadašnju eparhiju i zemlji koju kako je rekao smatra drugom otadžbinom. U uvodnoj besedi poručio je da na Crkvi nije da rešava socijalne, političke i druge vrste problema, da se neće baviti strančarenjem, ali je o Kosovu ponovio stav kakav je iznosio i renije i koji je očekivan.

„Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija. Naš duhovni Jerusalim, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej. Kosovo i Metohija za Srbe nisu naprosto samo mit, mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i povezivati. Kosovo je za nas zavet“, istakao je Patrijarh Porfirije, prilikom svog ustoličenja na tron SPC.

Kakvog je patrijarha dobila srpska crkva, govore i osobine  njegovih prethodnika na koje će se, kaže ugledati. Na mudrost patrijarha Germana, svetost patrijarha Pavla i mirotvorstvo patrijarha Irineja. Sud će jednog dana dati istorije.

„Da se nas dvojica na istom ovom mestu nađemo za trideset godina, šta mislite šta biste mi rekli o današnjem danu?  On je svakako istorijski, izbor poglavara SPC je sam po sebi istorijski događaj. A verujem da bismo mogli da na tih prethodnih trideset godina pogledamo sa zadovoljstvom i da kažemo da je to jedna nova era u srpskoj crkvenoj istoriji, ali i u istoriji našeg naroda, koja je označila neke nove vetrove ili naznačila neke nove vetrove u srpskoj pravoslavnoj crkvi“, kaže istoričar Dejan Ristić.

Poznavalac muzike, tehnologije, duhovnik koji je ispovedao stotine verujućih i pružao utočište i duhovni lek onima koje je društvo odbacilo, pedeset devetogodišnji patrijarh Porfirije jedan je od malobrojnih koji bi mogli da pomire podeljene konzervativne i moderne struje srpske crkve… On nije izolovani monah kojem je današnji svet dalek, kažu oni koji ga poznaju. To je nadavno i demostrirao  kada je skajp komunikacija postala deo naše svakodnevice…

„Evo hvala Bogu, zahvaljujući ovim pametnim ljudima, što su smislili ovu mašinu, pa nam daju mogućnost da ne bude samo na štetu ljudima, nego da može da se koristi i na dobro. A pogotovo je lepa stvar što možeš da iskljućiš koga hoćeš. Onda, ako nećeš da slušaš, ne moraš da se nerviraš“, rekao je nedavno patrijarh Porfirije.

Od toga u kojoj meri će uspeti da isključi uticaj političara na crkvu, možda i najviše zavisi hoće li uspeti da smanji podele među vladikama, sveštenicima i verujućim narodom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram