Foto: Newsmax Adria

Ako svi nacionalni mediji, a bilo ih je 13 koji su prenosili jedan te isti događaj, odnosno konferenciju za novinare Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, to je medijska kapitulacija, ocenila je u "Pregledu dana" profesorka za medije i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Snježana Milivojević.

„Meni to izgleda na jedan trenutak u kome je nekako zvanično oglašeno zarobljavanje medija“, rekla je ona, napominjujući da je konferencija za štampu, koja je bila predmet tog jednog medijskog glasa, dugo bila najavljivana.

Reč je o strateškom događaju, a ne toliko o onome što je bio njen sadržaj jer ako pitate ljude malo ko bi ponovio poruke sa te konferencije, ukazala je Milivojević.

„Ono što je urađeno sa tabliodima, pa sa štampanim medijima, sada je nastavljeno sa elektronskim medijima“, ocenila je profesorka FPN.

Upitana da li privatni mediji mogu da poruše svoju programsku šemu kad god to žele, Milivojević je rekla da su mediji institucije koje rade u javnosti i zbog toga su dosta čvrsto regulisani.

„Naši gledaoci koji imaju utisak da živimo normalno treba razuveriti – ovo je sve sem normalno. Dakle, privatni mediji to ne mogu da rade, kao što privatni univerzitet ne može da predaje bilo šta tvrdeći da je naučna ustanova, kao što privatna bolnica ne može da leči nepoštujući protokole lečenja, kao što privatni prevoznik ne može da menja trasu, tako i televizije ne mogu da se igraju sa svojim obavezama koje su regulisane, pre svega njihovim odnosom sa javnošću“, objasnila je Milivojević.

Oni servisiraju javnost i ukoliko javnost očekuje da u određenim terminima, po određenim standardima dobije određenu uslugu, onda davaoci te usluge moraju da je poštuju, istakla je Milivojević.

Pogledajte gostovanje Snježane Milivojević u „Pregledu dana“: