Foto: Newsmax Adria

Tema evrointegracija je nestala nekako iz političkog života Srbije i proces se sveo nekako na rešavanje odnosa Beograda i Prištine. S druge strane ne prođe ni dan da ne čujemo šta to Evropska unija finansira u Srbiji, danas je to recimo bio fudbalski turnir. O tome da li smo odustali od evrointegracija u emisiji "Pregled dana" govorio je jedan od stručnjaka Evropskog pokreta Srbije Vladimir Međak.

„Imamo pregovarački okvir sa EU i on precizno definiše da potpisivanje pravno-obavezujućeg ugovora treba da se desi do kraja pristupnih pregovora. Mi nismo došli ni do polovine pristupnog pregovora. Ideja je bila da ta dva procesa teku paralelno i da se onda susretnu kad Srbija već završava pristupne pregovore. Srbija je u pristupnim pregovorima sada zapravo iza procesa rešavanja Kosova“, objašnjava Međak.

Međak kaže i da se „vremenom došlo do toga da Kosovo nije najveći problem, nego korupcija“.

„Sad je počeo drugi deo rata u Ukrajini, gde se ispostavilo da je Srbija jedina sa ove druge strane fronta Ukrajine koja Rusiji nije uvela sankcije. Cilj u pregovorima je da rešimo sve ostalo i da jedina tačka ostane Kosovo i da to rešavamo na kraju u poziciji gde je Srbija sa stabilna demokratija, sa stabilnim institucijama, dobrom ekonomijom, prihvaćena sa dosta saveznika“, navodi Međak.

On smatra i da je sada problem to što smo sve ostalo rasturili.

„Sada nemamo saveznike. Imamo ekonomiju koja je na klimavim nogama, rasturili smo EPS, ne znamo kako ćemo struju da nađemo. U okruženju smo EU i NATO a sad hoćemo da rešavamo Kosovo“, kaže Međak.

Gostovanje Vladimira Međaka u emisiji „Pregled dana“ pogledajte u videu ispod:


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)