Male stranke pod kapom SNS-a nevidljive, na redu je SPS

Emisije 27. nov. 202019:28
Podeli:
Foto: Nova S

Kada kažemo da je Srpska napredna stranka na vlasti, često zaboravljamo da je zapravo reč o koaliciji u kojoj je još nekoliko manjih partija. Je li razlog toga to što ove stranke polako gube svoj identitet i da li bi to moglo da se desi i drugoj najvećoj partiji u Srbiji istražuje ekipa emisije "Među nama" TV Nova S.

Socijaldemokratska partija Srbije, Pokret socijalista, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Srpski pokret obnove, Pokret snaga Srbije. Sve njih je, u manjoj ili većoj meri, takoreći usisala Srpska napredna stranka. SPS se još drži – na ivici.

„Što se tiče usisavanja, to nema govora, mi smo državotvorna stranka, uvek smo stvarali koalicije sa strankama koje su imale zajedničke programe sa nama, i to radimo i danas“, rekao je Milutin Mrkonjić iz SPS-a.

Foto: Nova S

Ima naravno tu i stvari sa kojima se ne slažemo, kako kaže, ali suštinski veći deo stvari odgovara i programu SPS, i na žalost ja kažem – u stvari dobro je da su druge partije prihvatile deo naših programa i da ga zajedno sprovodimo.

„To je suština“, rekoa je Mrkonjić.

Prema rečima, Dragomira Karića iz Pokreta snaga Srbije, na političkoj sceni do sada nikada nismo imali ovakvu situaciju da imamo jednog lidera stranke koji je stvarno napravio izuzetno organizovanu stranku, reč je o SNS i Aleksandru Vučiću.

„On je nadmašio sve prethodnike u svemu bez obzira kako to gledao“, smatra Karić.

Postaju li onda manje stranke, pod naprednjačkom koalicionom kapom, nedovoljno vidljive i gube li svoj identitet?

“ Naš identitet PSS – Bogoljub Karić toliko je jak, toliko je u narodu poznat, i samo naše prezime, ne postoji nikakva opasnost da mi nestanemo ili kako je ovo popularno da budemo usisani ili progutani“, napominje Dragomir Karić.

Foto: Nova S

Za druge stranke, možda ste u pravu, kaže on i dodaje da će većina njih i nestati, a većini njih je svejedno.

„Najvažnije im je da ostanu tu, da budu na vlasti… „, ističe Karić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić već je govorio o tome da je izvesno da će na izbore 2022. izaći u koaliciji sa SNS-om i ponovo podržati kandidaturu Aleksandra Vučića za funkciju predsednika. To se može zaključiti i po tome što ga hvale i brane u Skupštini kao da je on na čelu njihove partije.

„Ljigavi smo…kao pojedinci prilično. I onda me ne čudi što pojedinci iz SPSa više hvale SNS nego svoju stranku. Sistem vladavine koji je Ačleksandar Vučić uspostavio ovde nije nov, on je sistem ucene. Postoji dosta materijala kojima se može ucenjivati, može Vučić, cela ta stranka, SPS-a i tako dalje“, smatra novinar Sloboda Stupar.

Je li onda i SPS na putu da bude potpuno usisan?

Prema mišljenju Stupara, znajući želju Vučića da ima apsolutnu kontrolu svega, može se lako desiti da dođe do te asimilacije SPS-a.

„Ja poznajem Dačića i mislim da je dosta inteligentniji i obrazovaniji od Vučića, sposoban je da se u vrlo malom prostoru  izmigolji, i hoće li iskoristiti te veštine ja ne znam, (ali čisto sumnjam da je Vučić do te mere alav u političkom smislu da hoće da ima apsolutnu moć nad baš svim partijama i mislimm da bi to bio njegov kraj“, kaže Stupar.

Ne treba zaboraviti i da je veliki broj čitavih opštinskih odbora socijalista već prešao u naprednjačke redove.

Ceo prilog novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar