Srđan Majstorović, Sradjan Majstorović, predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike, Centar za evropske politike, i član grupe Balkan u Evropi BIEPAG Newsmax Adria
Srđan Majstorović Foto: Newsmax Adria

Predsednik UO Centra za evropske politike i član savetodavne grupe Balkan u Evropi BIEPAG Srđan Majstorović govorio je večeras u emisiju "Pregled dana" o tome šta nam je rekla Evropska komisija u godišnjim izveštajem o napretku.

Majstorović je ocenio da je očigledno da raspoloženje vezano za ovaj izveštaj zavisi od toga ko i kako ga čita.

„Od strane vlasti imamo slavodobitne, a ničim zaslužne reakcije da se radi o najboljem izveštaju u poslednjih nekoliko godina. To jeste realno tako, ali zaista mislim da nema mesta nikakvom slavlju zato što kad vam kaže da ste sa jedinice prešli na dvojku, to ne odaje utisak dobrog đaka ili države koja pretenduje da bude lider u regionu kada je u pitanju proces evropskih integracija, već je to najmanji mogući pomak koji ste učinili i time nijedna ambiciozna vlada u ovom regionu prosto ne sme biti zadovoljna“, rekao je Majstorović.

Dodao je da su oni u Centru za evropske politike napravili analizu i da izgleda da se ocena ne poklapa.

„Ocena je trojka, kao i prošle godine, i gledajući u proseku rezultate, nemamo razloga da budemo zadovoljni sa dosadašnjim tempom reformi. Podsećam da kada taj ograničeni napredak pretočite u brojke, na skali od 1 do 5, ograničen napredak je dva, ispod toga je samo ‘nema napredak’. Srbija, ako želi odlučnije da se, ne samo pozabavi sobom, već i da promoviše sebe kao uspešnu državu, koja sa pravom pretenduje da uzme to mesto članice Evropske unije, mora da razmišlja o velikim reformama, o velikim promenama, o mnogo većim pomacima kada je u pitanju, posebno oblast koja u mnogome definiše dinamiku ovog procesa, a to su prevashodno politički kriterijumi, odnosno funkcionisanje demokratskih institucija, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, sloboda izražavanja..To su oblasti koje će u mnogo definisati dalji tok“, rekao je Majstorović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)