Majić o promeni Ustava: Bojim se da je formalna proklamacija

Emisije 14. maj. 202123:13
Podeli:
Pregled dana
Miodrag Majić Foto:Newsmax Adria

Danas je zvanično sazvana sednica Parlamenta za 8. jun, na kojoj će se raspravljati o predlogu Vlade za izmenu Ustava Srbije. Sudija Miodrag Majić kazao je u emisiji NewsMax Adria "Pregled dana" da se boji da je ovo samo još jedna formalna proklamacija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Majić smatra da se situacija nije pomerila od 2019. godine, kada je upućen prvi predlog za izmenu Ustava.

„Danas se ponovo ta procedura pokreće, zabrinjava me najavljena ekspresnost tog postupka. Ta procedura ima nekoliko faza, a juri se da se sve završi u mandatu ovog Parlamenta“.

On je istakao kako Parlament ima pravna ovlašćenja da se upusti u proceduru promene Ustava, ali u aktuelnoj proceduri ima mnogo faktora koji zabrinjavaju.

„Pogledajte nekoliko sednica parlamenta, način na koji su poslanici govorili o pravosuđu. Treba da se zapitamo da li je realno od tog i takvog Parlamenta očekivati da će doneti nezavisnot pravosuđa“.

Kada dolazi do promene Ustava, jedna od osnovnih pretpostavki je određena vrsta društvenog konsenzusa, ističe sudija Majić. Ovo je, kako kaže, najviši pravni akt, takozvani Ugovor s narodom.

„To su akti za koje je poželjno da traju dugo, da ne budu stvar koja će se menjati u zavisnosti od trenutne vlasti“.

Majić kaže da je pesimista po pitanju izmene Ustava, jer „ono što viđamo u aktuelnom sazivu Parlamenta je nešto što nismo imali prilike da vidimo ranije“.

„Bojim se da je, ipak, ovo jedna formalna proklamacija“.

Majić ocenjuje da je gotovo izvesno da će, u telu koje se zove Petoro uglednih pravnika, zemlja dobiti političke predstavnike, a jedini uslov je da imaju završen Pravni fakultet.

„Biće veoma jednostavno vršiti direktan politički uticaj kroz to telo“, zaključio je Majić.

Pogledajte gostovanje Miodraga Majića u emisiji NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar