Lunić otkrio dva bezbednosna izazova zbog otvaranja ruskog centra

Emisije 15. jul 202223:06
Podeli:

Rat u Ukrajini koji "kroji" budućnost evropskog, pa i svetskog političkog poretka i odnosa traje već uveliko peti mesec, a danas su ponovo granatirani gradovi na istoku zemlje. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da zbog gađanja civilnih objekata zvanično Rusiju proglase terorističkom državom. Moskva sve to negira, a za sada nema naznaka da su skoro mogući pregovori o bilo kakvom primirju.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, ocenio je u „Pregledu dana“ na Newsmax Adria, govoreći o dolasku ruskoj televiziji RT u našu zemlju, da bi ona trebalo da bude zabranjena i kod nas ako želimo da se integrišemo u EU.

„RT je potpuno identično kao i Voice of America ili BBC, program sasvim legitiman, odnosno mediji za projekciju državnih interesa u mirnodopsko vreme, da naglasim, u mirnodopsko vreme. U ratno vreme ona postaje oružje ratne propagande i zato je logično što je zabranjena u EU“, rekao je Lunić.

"Međutim još opasnije je otvaranje Informaciono poslovnog centra Sankt Peterburga u kontekstu što je neformalni gospodar tog grada, osnivač 'Vagnera' i vlasnik trol fabrike, znači sajber centra za napade širom sveta", dodao je on.

Gost "Pregleda dana" je istakao da se pred Srbijom u ovom slučaju postavljaju dva bezbednosna izazova.

"Jedan je da takvi centri mogu vrlo lako da pređu u centre za globalne sajber napade. Drugi izazov je što osoblje takvih centara lako mogu da budu operativci obaveštajci Rusije, koji ne deluju samo u Srbiji, već u celom regionu", ocenio je Lunić.

Govoreći o dolasku ruskih IT stručnjaka u našu zemlju, Lunić je naveo da su oni "veliki resurs" koji Srbija dobija nažalost ovom situacijom.

"U 95 posto slučajeva to je resurs koji ova zemlja treba da koristi. Međutim, ipak je tu u jednom delu i bezbednosni rizik kako i šta oni rade na internet mrežama i time bi trebalo da se pozabave naše bezbednosne službe", istakao je gost "Pregleda dana".

BONUS VIDEO - Koje su posledice ukoliko ruska državna televizija Raša tudej otvori predstavništvo u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar