Ljuti li Jeremić opoziciju?

Emisije 02. apr. 202120:19
Podeli:
Opozicija
Foto: NOVA S

Sve je više medijskih naslova o sukobu na relaciji Dragan Đilas - Vuk Jeremić. Šanse da zajednički nastupe na međustranačkim pregovorima sve su manje, pogotovo ako se uzmu u obzir medijski nastupi lidera Narodne stranke u proteklih nekoliko dana, u kojima je bilo i težih reči.

Doliva li Vuk Jeremić ulje na vatru već razbuktalih odnosa u srpskoj opoziciji? Prema mišljenju lidera Pokreta za preokret, predsednik Narodne stranke trebalo bi, umesto uvreda na račun opozicionih kolega, da se bori protiv režima.

„Nastup Vuka Jeremića je pre svega nepristojan, koristi vulgaran jezik i taj jezik nije ni za štalu, a komoli za televiziju i za obraćanje građanima. I nema svađe u opoziciji, jer se on svađa sa svima nama. Do ovog mog odgovora niko iz opozicije čak nije ni hteo da mu odgovara zato što je želeo mir u opoziciji, ali ja mu to kažem zato što je već ovo prevršilo svaku meru“, kaže Janko Veselinović lider Pokreta za preokret.

Janko Veselinović Foto: NOVA S

Prema rečima Stefana Jovanovića iz Narodne stranke, jedinstvo opozicije koja je zajednički iznela bojkot danas ruše one organizacije koje su naprasno odlučile da u svoje redove prime organizacije kojima je Vučić skupljao potpise.

„Druga stvar, način na koji će opozicija biti predstavljena, da li u buljuk formatu ili u formatu dva pregovarača, da bude ozbiljna, predstavljena, kredibilna i eto ti pregovarači ne moraju da budu iz Narodne stranke, to smo više puta rekli“, dodao je Jovanović.

Kamen spoticanja unutar opozicije, kako je to predstavljeno javnosti, jeste sa koliko će pregovarača pred Vučića. Međutim ne i za Veselinovića.

„Nije Vuk Jeremić počeo da koristi prostačke izraze, da se vulgarno ponaša, da pominje u emisiji ne znam koje izraze zbog dva pregovarača. Nema to veze sa tim. Vuk Jeremić ima neku svoju agendu, a ta je agenda je da ne izađe na sledeće izbore zbog toga što smatra da ne treba da učestvuje u narednom periodu u nekim važnim odlukama za državu, dakle odlučio je da bojkotuje izbore po svaku cenu“, smatra janko Veselinović.

Stefan Jovanović Foto: NOVA S

Narodna stranka, kako kaže Stefan Jovanović, ipak pruža ruku svim opozicionim organizacijama koje su učestvovale u bojkotu i koje su zajednički iznele bojkot da se još jednom uozbiljimo i da se dogovorimo oko dva pregovarača koji će predstavljati opoziciju u ovim pregovorima sa vlastima oko izbornih uslova, jer građani Srbije od nas očekuju u ovom trenutku ozbiljnost.

A hoće li glasači aktuelna dešavanja razumeti kao neozbiljnost ili borbu za primat unutar opzicije?

„Nisam siguran da takvi napadi mogu da donesu birače. Oni donose vidljivost u smislu da će te afere sad biti na naslovnim stranama, ali nisam siguran da glasač opozicije, kada vidi takve napade, će reći – e da sad ću da glasam za njih zato što se međusobno prepucavaju. Više će doprineti tome da se dodatno apatizuju glasači potencijalno opozicije i da oni koji bi možda izašli na izbore dignu ruke od toga jer ne veruju u nekakav rezultat koji može da postigne takva razjedinjena i posvađana opozicija“, kaže politički analitičar Dejan Bursać.

Pomirujuće rečenice ipak stižu od potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša, koji kaže da između Narodne stranke i Stranke slobode i pravde postoje politička neslaganja, dok se pravi sukobi dešavaju među klanovima u Srpskoj naprednoj stranci.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar