Ljotićeve pesme još jedna manipulacija istorijom u javnosti

Emisije 10. maj. 202122:44
Podeli:
Olga Manojlović Pintar Foto: NewsmaxAdria

Koračnica Ljotićevaca odjekivala je sinoć na državnoj svečanosti povodom godišnjice Dana pobede u drugom svetskom ratu. Program je prenosila i Radio televizija Srbije, pa su sporne stihove primetili gledaoci i na to reagovali na društvenim mrežama. Istoričarka Olga Manojlović Pintar ocenila je u emisiji NewsMax Adria "Pregled dana" da je ovo samo još jedan primer falsifikovanja istorije u javnom prostoru.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ja se u potpunosti slažem sa negativnim komentarima i viđenjima te priredbe u Narodnom pozorištu. Dodala bih da mislim da nije propuštena ni ova prilika da se istorija izmanipuliše i falsifikuje u javnom prostoru“, rekla je Manojlović Pintar.

„Od spomenika Stefanu Nemanji do filma ‘Dara iz Jasenovca’, svaki pomen istorije i prošlosti koristi se radi legitimisanja savremenih političkih ciljeva“, ocenila je ona.

Ovo je bila prilika da se 9. maj obeleži kao decenijama u Evropi, i da se proslavi veličanstvena pobeda na fašizmom, u kojoj su učestovovali i ljudi s ovih prostora. Umesto toga, smatra Manojlović Pintar, dodatno je ojačan osećaj straha i ugroženosti naših građana.

Najviše polemike izazvalo je čitanje stihova Momčila Nastasijevića, a Manojlović Pintar smatra da su pomenuti sithovi „konstitutivni element ideologije srpskog fašizma“, čiji je glavni ideolog Dimitrije Ljotić.

Pogledajte gostovanje Olge Manojlović Pintar u emisiji NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar