Krivokapić: Građane izdao onaj ko se opredelio da ne poštuje sporazum

Emisije 21. jan 202223:13 > 23:13
Podeli:
Zdravko Krivokapic
Zdravko Krivokapić Foto:Newsmax Adria

"Spašće maske sa sve šminkom i sve će se znati do 1. marta", opisao je novonastalu situaciju u Crnoj Gori njen premijer Zdravko Krivokapić. Posle inicijative za smenu njegove vlade, koju je pokrenuo podpredsednik vlade Dritan Abazović, aktuelani premijer zatražio je od skupštine da joj bude skraćen mandat. O trenutnoj situaciji u Crnoj Gori i planovima za dalje u večerašnjem Pregledu dana govorio je Zdravko Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sazvao je tri vanredne sednice parlamenta za 3. i 4. februar: Prvu o razrešenju Abazovića, drugu o skraćenju mandata, treću o nepoverenju Krivokapićevoj Vladi.

Upitan da li za prve dve sednice ima većinu, Krivokapić odgovara da se ne bavi brojkama i da je to stvar skupštine.

„Ja mislim da u ovom trenutku postoje indicije da najverovatnije neće biti izglasano rešenje podpredsednika, ali to je stvar poslanika“, kaže Krivokapić, pa zatim objašnjava ko je izdao građane:

„Onaj ko je izdao izbornu volju 30. avgusta je onaj ko se opredelio da ne poštuje sporazum i da pravi memorandume sa drugim grupacijama“,

Što se tiče kritike da on nije poštovao interpelaciju za tri ministra, Krivokapić smatra da je to paradoks.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naravno da ne bih nikada to uradio zbog toga što je DPS partija koja je proglašena od strane međunarodne zajednice kao korumpirani režim. Sad zamislite da neko traži razrešenje ministra spoljnih poslova za dešavanja koja su se desila 4. i 5. na Cetinju. Mene ne interesuje ko je uz DPS glasao za nepoverenje tog ministra, nego šta je suština oko čega se to radi“.

Na pitanje kako komentariše kritike zbog zastoja u reformi pravosuđa i negativnom izveštaju Evropske unije, premijer Crne Gore odgovara da se ni u jednom aktu ne govori o interpelaciji osim u članu ustava koji to opisuje.

„Upravo nedostatak Zakona o skupštini i Zakona o radu vlade govori o tome da je ostavljen jedan prostor koji je verovatno namenski pravljem prilikom kreiranja ustava tako da su mnoge stvari u našem ustavu nedorečene“, kaže Krivokapić i dodaje:

„Reforma pravosuđa zavisi isključivo i samo od rada skupštine. Ne može vlada, niti sme, da se meša u pravosuđe. Neko drugi je trebalo da razmišlja o tome pravovremeno“.

Ali ko?

„To su lideri Demokratskog fronta (DF). Oni su od početka bili ti koji su ličnim nezadovoljstvom uticali da sve što radi ova vlada bude prvo ocrnjeno. Onda su se njima pridruživali poslanici ili lideri opozicije koji su stvarali sliku da ova vlada nije poželjna. Zašto nije kada imamo najbolje rezultate koji se mogu upoređivati? Kada bi to bilo sportsko takmičenje, u mnogo čemu bismo bili u vrhu Evrope. Ali nekome ne odgovara da ova vlada traje duže od godinu dana“, objašnjava on.

Kada je Krivokapića novinarka Pregleda dana pitala zašto je odustao od rekonstrukcije vlade, on joj je rekao da ona „postavlja prava pitanja ali na pogrešnu adresu“.

„Ja nikada nisam prekinuo proces rekonstrukcije. To su uradili oni lideri koji su shvatili da im nema mesta u toj rekonstruisanoj ili unapređenoj vladi jer je ta vlada trebalo da ostane po karakteru isto ekspertska sa mladim, perspektivnim, kompetetnim i dokazanim osobama. E to je zabolelo određene lidere“, kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić za večerašnji Pregled dana.

Celo gostovanje možete pogledati ovde: 

Bonus video: Crna Gora: STraži se smena Dritana Abazovića ispred vlade

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar