Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Među nama, Medju nama
Foto: NOVA S

Etički odbor Lekarske komore Srbije se 12 meseci nije sastao kako bi razmotrio pritužbe kolega na račun bivšeg člana Kriznog štaba, doktora Branimira Nestorovića. Razlog, poštuju epidemiološke mere.

Grupa profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu je još aprila prošle godine tražila osudu javnih nastupa doktora Branimira Nestorovića i njegovih stavova o koronavirusu. Međutim, iz Lekarske komore Srbije već 12 meseci povodom njihovog dopisa, muk.

„Ja za to zaista nemam neko logično objašnjenje i čudim se što se tako dogodilo. Razlozi koje čujemo su zaista po meni u najmanju ruku neozbiljni, jer skupovi se održavaju, to svi vidimo i mislim da su morali, da je to bila njihova obaveza da se sastanu. Mi nismo insistirali na tome da oni kažu da smo mi u pravu, ali su morali da se izjasne i da donesu svoj stav i mi na tome i dalje insistiramo“, kaže prof. Slobodan Savić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prema mišljenju dr. Rada Panića iz Ujedinjenih protiv kovida, ovo ćutanje verovatno je najbliže onoj rečenici: skinuću mantil, okačiti o čiviluk i otići.

„Kolege su sad trenutno prevashodno očajne. Ovo sada je daleko van kontrole, ne znamo šta da radimo i šta da očekujemo da će se sledeće desiti, umesto da vakcinacija uz adekvatne mere i sprovođenje tih mera da situaciju koja je slična onoj u Izraelu ili Engleskoj, mi smo u totalno drugačijoj situaciji“, kaže Panić.

O situaciji godinu dana posle, pokušali smo da pričamo i sa doktorom Nestorovićem. Ipak, nismo saznali: da li i dalje smatra da se radi o najsmešnijem virusu, stoji li još pri stavu, da kad virus oslabi – treba se zaražavati, da ne treba nositi maske, da oni koji su preboleli kovid ne treba da se vakcinišu.

Foto: NOVA S

„Ovo izbegavanje donošenja bilo kakve odluke meni zaista liči upravo na to da se ono što profesor Nestorović u svojim javnim nastupima priča, na neki način podržava. Mislim da je bilo vreme da se ukaže na to da ti istupi zaista sadrže mnogo toga što nije u skladu sa savremenom medicinskom naukom i praksom“, kaže prof. Slobodan Savić.

Dr. Rade Panić misli da je ono što je radio profesor Nestorović u toku epidemije nanelo baš ogromnu štetu i da je bolje da komora napravi taj jedan prekršaj i da se Etički odbor sastane sa poštovanjem svih mera, uz nošenje maski i držanje distance.

„Mislim da nije problem da se nađe više od pet ljudi. U ovom trenutku to bi bilo vrlo bitno jer bi na neki način vratilo poverenje bar zdravstvenih radnika, funkcionisanje institucija, ako ne i svih građana Srbije“, kaže dr Panić.

Iako smo tražili sagovrnika u LKS, profesor Milan Dinić, predsednik ove komore se javio na telefon i rekao da neće pred kamere, ali da slobodno možemo da kažemo da nema ništa novo što se tiče stava lekarske komore. Njihov je stav da se ne mogu sastajati zato što je na snazi odluka da nema okupljanja više od 5 članova, a lekarski etički odbor broji 15 članova i to je razlog zašto se oni ne okupljaju ni povodom slučaja Branimira Nestorovića.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Svi komentari (0)